Gnestaborna drickerhelst dyra röda viner

Gnestaborna dricker allt mer alkohol. Systembolaget på orten har de sex senaste åren ökat försäljningen av öl och vin. Samtidigt har efterfrågan på starksprit minskat.

Övrigt2004-02-08 22:34
I Gnesta bor knappt 10 000 invånare. Mitt i centralorten finns Systembolaget. Butiken är som mest välbesökt på fredagseftermiddagarna. Då tvingas kunderna köa för att handla.
Gnestaborna är intresserade av röda viner, gärna av lite dyrare sorter. Dessutom tar vi in mycket nyheter för att vara en butik i den här storleken. Vi säljer också en hel del ekologiska viner och ölsorter samt finare whiskysorter, säger Systembolagschefen Erik Svensson i Gnesta.

Systembolagets egna statistik visar att företaget sålde 362,3 miljoner liter alkholdrycker i hela landet under 2003. Av det kom drygt en halv miljon liter från butiken i Gnesta.
Gnestaborna får en allt mer sydländsk inställning till rusdrycker. Sedan 1998 har den årliga konsumtionen av vin ökat med nästan 60 000 liter, eller cirka 35 procent.
Jag misstänker att vi tar vi till oss seder från andra länder i takt med att det blir billigare att resa utomlands. Idag tror jag många svenskar tycker om ett glas vin till maten, säger Erik Svensson.

Nackdelen är nog att vi samtidigt har kvar våra gamla traditioner att festa på helgerna. Det är nog en viktig förklaring till att konsumtionen ökar.
Vad gäller vin kan det vara tillgängligheten som är något av boven i dramat.
Försäljningen av lådviner ökar mycket. Det tror jag också hör samman med att många tycker om att dricka vin till maten.
Det senaste året har dock vinförsäljningen klingat av. Istället har Gnestaborna börjat att botanisera i ölsorter. Ökningen är stabil, varje år dricks 30 000 liter mer öl jämfört med året innan. Förra året bromsades dock ökningen till blygsamma 15 000 liter.
Varför ölintresset ökar är svårt att utläsa av statistiken.
Det kan höra ihop med införselmöjligheter från utlandet. Utlandsresenärer för in starksprit på bekostnad av ölen. Det går inte att bära hur mycket som helst. Öl köps hemma på Systembolaget.
Klart är att butiken i Gnesta säljer mer, men vad gäller starkspriten står försäljningen stilla.
Jag tror inte att svenskarna dricker mindre sprit, snarare tvärtom. Den samlade alkholkonsumtionen ökar och det är ett problem i hela landet.

De senaste åren har en ny typ av starkdryck slagit sig in på marknaden. Cider och blanddrycker, så kallade alkoläsker, ökar kraftigt. Under 2003 skedde en fördubbling av konsumtionen i hela Sverige. Men i Gnesta var den kraftigaste ökningen under 2002. Då ökade försäljningen med cirka 35 procent eller drygt 6 000 liter.
Här ligger tyngdpunkten hos yngre kunder, de som inte har vant sig att dricka vin. Men köp av blanddrycker förekommer egentligen i alla åldersgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om