Gnestakille bakom spelsuccé

Bakom datspelssuccén Battlefield döljer sig Gnestakillen Lars Gustavsson som anser att tålamod är hans största talang, åtminstone på jobbet. Som pappa till en ettåring sätts tålamodet ständigt på prov även på hemmaplan.

Övrigt2006-12-01 13:22
Det känns lite som att kliva in i ett rymdskepp. Dataspelsföretaget Dice lokaler vid Slussen i Stockholm är inredda med blanka ytor, moderna möbler och spännande ljussättning. Den hisnande utsikten över Stadsgårdskajen, vattnet och Grand Hotel på andra sidan gör den flygande tefatsillusionen ännu verkligare. Det känns som om Dice kontor svävar. Men egentligen är företaget väl förankrat i verkligheten, åtminstone rent ekonomiskt.
Bakom en av försäljningssuccéerna, Battlefield-spelen, står en jordnära småbarnspappa med rötterna i Gnesta. För åtta år sedan lämnade han sin barndoms stad för att söka lyckan och drömyrket i Stockholm. Men det var i Gnesta det hela började.

Kanske har han förskolan Solrosen att tacka för sin frisinnade kreativitet, kanske Dansut- och Frejaskolan också.
Jag har alltid gillat att rita och gjorde det mycket under tiden jag gick i skolan. Jag byggde många plastmodeller också och sällskapsspel. Satt hemma och pillade i timtal.
Intresset för datorer kom långt senare. Lars hade ingen egen dator i föräldrahemmet. Att leka med kompisar och sporta var viktigare under barndomsåren. När han berättar om uppväxten i Gnesta seglar blicken iväg ut genom de stora fönstren, han småler och tystnar ett par sekunder innan han fortsätter berätta.

Efter skola och lumpen började Lars jobba i verkstaden på Järnaföretaget Fläkt Veloduct. I slutet på åttiotalet skulle företaget datoriseras och Lars var den enda på firman som intresserade sig för datorer, därför fick han ta dataansvaret på firman. Lars vilja att få arbeta mer med sin konstnärliga sida var fortfarande stor. Men han har aldrig längtat efter att jobba som yrkesverksam konstnär.
Det är alldeles för osäkert, säger han.
Då möjligheterna att kombinera grafisk formgivning och datorer började utvecklas, insåg Lars att det var rätt väg för honom att gå. En ettårig utbildning i Skellefteå gav honom kunskap, sen var det bara att börja jaga jobb.
Jag sökte jobb i hela världen, men jag var oerfaren och ingenstans kunde jag få in en fot. Därför fick jag fortsätta jobba i Järna samtidigt som jag jagade uppdrag.
Skam den som ger sig, Lars enträgna letande och tro på sig själv gav slutligen frukt. Ett litet bolag i Stockholm, Refraction Games, vågade anställa Lars som vid det laget hade våldsam prestationsångest.
Jag ville ju visa vad jag kunde. Det var nog tur att jag inte hade någon familj som satt hemma och väntade då för jag jobbade jämt.

I dag har Lars framgångar som speldesigner resulterat i det nuvarande jobbet som kreativ chef på spelföretaget Dice. På vägen dit har han bland annat varit med och skapat ett av världens mest uppskattade nätverksspel, Battlefield.
Visst är han en arbetsmyra, ofta piskad av deadlines och krav på kreativa lösningar, snabbt. Han säger att hans främsta egenskap är tålamod.
Jag drivs av att alltid vilja göra bra ifrån mig, och jag är väldigt tålmodig på jobbet.
Hemma däremot, kan tålamodet ibland ta slut ganska snabbt.
Min son testar ofta mitt tålamod och tålamodet är inte alls lika bra hemma som på jobbet, säger Lars och ler stort.
Sonen är den stora glädjekällan i livet, han och sambon väntar sitt andra barn i januari och familjelyckan är total. Just nu är balansen mellan pappa- och yrkesroll extra god eftersom Lars är pappaledig varje torsdag och fredag ett halvår framåt.

Lars tycker att han är privilegierad som får jobba med det han tycker är roligt, men ser det också som var och ens uppgift att själv se till att man mår bra på jobbet.
Det är upp till en själv att göra sitt jobb roligt tycker jag, om man inte vill gå till jobbet och bara fördriva tiden åtta timmar varje dag, för då funkar det ju bra att göra nästan vad som helst.
Hos sin egen personal uppskattar han initiativförmåga, och kreativitet. Han ser allt arbete han leder som teamwork och menar att alla som jobbar med hans projekt har lika stor del i att resultatet blir bra.
I media framställs jag ibland som hjärnan bakom Battlefield, det gillar jag inte riktigt för jag jobbar alltid tillsammans med en stor grupp människor och utan dem skulle ingenting fungera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om