Gnestamoderater för bidrag
Anledningen till att samhället subventionerar en god och säker barnomsorg är att båda föräldrarna ska kunna kombinera både barn och arbete. Det är bra både för jämställdheten och för samhället i stort och genererar dessutom skattemedel till kommunkassan. Att ge ett bidrag till föräldrar som av olika skäl väljer att vara hemma längre än vad föräldraförsäkringen medger förmodligen världens längsta betalda föräldraledighet är en helt annan sak.
Föräldrar väljer själva vad som är bäst för deras barn. När samhället utformar sina försäkringssystem måste beslutsfattarna välja den väg som de tror leder till en önskvärd utveckling för alla.
Föräldraförsäkringen är fantastisk. Den har tveklöst främjat kvinnors arbetsmöjligheter med bland annat rätt att återgå till arbete efter föräldraledighet. Samtidigt visar internationella studier att ju generösare föräldraförsäkring desto större är könssegregationen. Arbetsgivare är inte särskilt angelägna om att vare sig befordra eller belöna föräldrar som är hemma långa perioder med barnen.
Det gör att man får en arbetsmarknad med företrädesvis kvinnor, där frånvaro accepteras, men där lönerna är lägre och karriärmöjligheterna sämre.
Det är inte svårt att räkna ut vem av föräldrarna som är beredd att stanna hemma för ett bidrag på knappt 3 000 kronor i månaden. Kanske är det många gånger föräldrar som hade valt att stanna hemma ändå.
Men moderaterna, som vill vara det nya arbetarpartiet, borde ta sig en rejäl funderare innan man väljer färdriktning i Gnesta. Är det trovärdigt att införa nya bidragssystem, som dessutom cementerar gamla könsroller, samtidigt som man påstår att det är arbetslinjen som gäller? Det finns andra valfrihetsfrågor som är betydligt mer angelägna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!