Gnestas näringstoppar om jämställdhet

SN frågade högsta cheferna på Gnestas största produktionsföretag om jämställdhet. Vad görs för att minska könsklyftan och varför är näringslivet så mansdominerat var några av frågorna de svarande brottades med.

Övrigt2005-08-23 22:09
Christian Gustafsson, vd vid Lundqvist inredningar AB med 12 anställda.
Vi har faktiskt inga kvinnliga chefer, här finns bara en anställd som är kvinna. Företaget är för litet för att arbeta med den typen av frågor.
Vi försöker ha så få chefer som möjligt. Min uppfattning är att näringslivet inte är så hemskt mansdominerat. De skillnader som finns tar tid att släta ut, säkert 50 år till. Jag tror inte män medvetet motarbetar kvinnor.

Arne Kullgren, vd vid Kullgren Farma med 12 anställda.
Här finns två kvinnliga chefer, två manliga förmän och jag själv.
Jag tror att traditioner och en inbyggd struktur gör att näringslivet är mansdominerat just på chefssidan. Det tar tid att förändra och jag tycker inte att det ska forceras med kvoteringar och tvång.
Jag tror inte att människor är medvetna om de inbyggda könsrollerna. Mannen tror sig av naturen vara dominant och vet inte hur man hanterar en kvinna jämställt. Ena stunden ska man hålla upp dörren och i nästa är man jämlik.

Anders Brucefors, vd vid Rekal med 25 anställda.
Vi har fyra kvinnliga chefer och fem manliga inklusive jag själv.
Vi gör inget speciellt för att få in fler kvinnliga chefer. Det är enbart kompetens som räknas. Att männen dominerar näringslivet är historiskt betingat. Kvinnor är inte inriktade på samma frågor som män. Om vi söker en servicetekniker är kanske bara två av hundra ansökningar från kvinnor.
Jag tror inte att män motarbetar kvinnor. Det är en förändring på gång, för tio år sedan hade vi till exempel inga kvinnliga chefer på Rekal.

Jan Ancker, vd vid Powerbox Craftec med 32 anställda.
Vi har tre kvinnliga chefer och tre manliga. Vi strävar efter könsbalans inom alla grupper på företaget, det står inskrivet i företagets jämställdhetsplan.
Att män är ledande i näringslivet är nog mest en ohejdad vana. Män har byggt nätverken, men jag har jobbat i elektronikbranschen i 30 år och märker att det nu håller på att jämna ut sig. Jag tror dock att det finns en inneboende rädsla bland män att bli överglänsta och överbevisade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om