Goda grannar i försvarspolitiken

Snart är det semester. Många av oss väljer att spendera delar av sommaren på annan plats. Någon åker till stugan, någon åker till solen. Alla har sina preferenser hur man bäst slår hål på semesterveckorna. En sak har däremot vi gemensamt. Innan vi åker hemifrån ber vi någon som har vårt förtroende att vattna blommorna eller klippa gräsmattan.
Försvarsmakten är ingen semesterfirare. Nato är ingen god granne. Men när försvarsminister Sten Tolgfors (M) nu offentliggör att Sverige förhandlar med våra nordiska grannländer om ett gemensamt luftövervakningssystem är principen faktiskt likadan. Vi tar hjälp av grannarna för att upprätthålla lugn och ordning i grannskapet.

Övrigt2009-06-13 05:00

Sveriges försvarspolitik har alltför länge definierats utifrån vad den inte är. Vi har haft samma framtoning som den där grannen som vet bäst och tror dåligt om resten av gatan. Men problemet är att Försvarsmakten aldrig klarat sig utan samarbete. Om det blivit skarpt läge hade försvaret kommit släpande med svansen mellan benen. Det är jobbigt att erkänna - men det förhindrar inte att så var fallet.
Kritiken mot Tolgfors utspel har inte låtit vänta på sig. Medan Socialdemokraterna knyter näven i fickan är det främst Vänsterpartiet som tycker att nordiskt samarbete bara är en anpassning till Nato. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde går längst och menar att Sverige måste ta alliansfriheten tillbaka.
Linde gör förmodligen rätt bedömning i att det nordiska luftförsvarssystemet, som även kan inrymma Baltikum, är ytterligare ett steg att föra Sverige närmare Nato. Men luftförsvarssystemet ligger även i linje med övriga förändringar inom Försvarsmakten. Om Sverige ska ha ett mindre, mer stående försvar, är samarbetet i luften bästa möjliga säkerhet, till lägsta möjliga pris.
Huruvida Sverige ska ta steget fullt ut och söka medlemskap i Nato kräver samsyn både i regeringen och över blockgränsen. Dit har varken Alliansen eller Socialdemokraterna kommit. Men till skillnad från tidigare socialdemokratiska regeringar visar Sten Tolgfors besked att regeringen i alla fall har karta och kompass i försvarspolitiken.
Sverige kan inte låtsas som om vi skulle stå passivt om ett land i EU angrips. Lika lite kan Försvarsmakten undgå att söka hjälp om vår egen säkerhet, mot all förmodan, hotas. Därför känns det tryggt och säkert att Alliansregeringen tyr sig till våra goda grannar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om