Goda läroböcker kräver kräsna lärare
Betyder det att det måste till nationell myndighetskontroll, vilket fanns fram till 1991? Nej, risken är att man skapar ett omständligt och tidsödande system, som dessutom riskerar att anklagas för att gynna vissa förlag före andra. Till och med skolministern svävar på målet och pratar mer allmänt om möjligheter till skärpt kontroll. Den bästa kontrollen måste finnas i själva skolorna. En förlegad bok blir inte bättre för att den en gång godkänts av en myndighet.
Här finns två bekymmer. Det ena är att kvalitetskontrollen av vad förlagen släpper ifrån sig inte håller måttet. Läroböcker färgas av tidens såväl som författarens anda, normer och värderingar. Fördomar stora eller små om homosexuella och om invandrare och om utlänningar har alltid funnits, men inte alltid uppmärksammats. Samtiden har inte ifrågasatt dem öppet.
I dag reagerar vi när homosexualitet beskrivs som en sexuell avvikelse eller om schablonbilder av invandrare fomuleras i negativt laddade termer. Att sådant återfinns i moderna läromedel är något som förlagen och författare får skämmas för och slår mot trovärdigheten som läromedelsproducent.
Det andra är att läroböcker, särskilt i samhällskunskaperna, blir gamla. De hänger kvar långt efter sitt bäst-före-datum och förmedlar nattstånden nutidshistoria. När skolor försöker spara pengar genom att inte skaffa de senaste utgåvorna, är det oftast en missriktad åtgärd. Andelen förlegad kunskap i böckerna ökar och problemen hopar sig i klassrummet. Detta och detta stycket gäller, nästa kan ni hoppa över. Läs inte heller sidorna 61-64 för de stämmer inte längre. Gammal ämneslitteratur kan såväl förstärka fördomar som bidra till allehanda missuppfattningar.
Samhällen förändras. Ledare kommer och går, gränser flyttas, ideologier frodas och dör sotdöden. Det ställer i sin tur stora krav på uppmärksamma elever, lärare och skolledare, som vågar vara kräsna i valet av och kraven på studielitteraturen. Annars blir även kunskaperna förlegade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!