Golfproffs designar bunkrar i Nyköping

Inget man vill hamna i, men ett naturligt inslag på en golfbana. Sandbunkrarnas placering är en hel vetenskap och proffsspelaren Pierre Fulke ser nu till att få fason på Nyköp-ings sandlådor.

Övrigt2004-11-09 22:55
Nej det är mer en inramning av greenen. Med en bunker på var sida om hålet vet man var man ska sikta, säger Pierre Fulke, proffsspelare och konsult vid färdigställandet av Nyköpings golfbana.
Vi står vid hål 17. Bunkrarna vid fairway har redan grävts, nu ska de kompletteras med sina kusiner vid greenen.
För en tiofemton år sedan lade man bunkrarna längre från greenen för att det skulle bli mer lättskött. På köpet förlorade man lite av den riktiga golfen, säger Pierre Fulke. Bunkrarna fick inget syfte för de bättre spelarna. Det var bara de sämre som hamnade där.
Placerar man däremot bunkern närmare hålet riskerar alla ett sandlåde besök.

Formen i Nyköping kommer också att vara den traditionella. Mjukt kantade amöbavariant. Men även här finns det mycket att välja mellan för de som vill. I USA är det inte ovanligt med pusselbitsmönstring. Det finns till och med banor med fyrkantiga bunkrar.
För Pierre och Nyköpings GK:s tränare Mats Hallberg hör dock banorna på den brittiska ön till favoriterna, så därför finns det inga kantiga varianter med i beräkningen.
Vet du varför man har bunkrar? undrar Mats Hallberg.
En historielektion senare så får allt sin naturliga förklaring.
I Skottland hade man får som gick på banan och de grävde ned sig på läsidan. Det blev gropar där och istället för att lägga om banan beslutade man sig för att sätta hålflaggan bakom gropen, berättar Nyköpingstränaren.

Tillskillnad mot vad många amatörer kanske tror ska bunkrarna ställa till mer problem för proffsen, än för vardagsspelaren.
Vi når fram till bunkrarna på ett slag och kan därför hamna i, säger Pierre Fulke. De som har högre handikapp måste ha ett par slag på sig och slipper dem om de tar det försiktigt.

En sandbunker får heller aldrig se platt ut. Inte bli en sandlåda i en lekpark.
Därför bygger man ofta bunkrarna på en sådan här sluttning, säger han och pekar på bunkern vid det 17:e hålet. Dessutom ska en bunker vara synlig och det är den här.
För att göra en bunker extra synlig kan man, som man ofta gör på de amerikanska banorna, använda sig av marmorkross.
Det ser fint ut, men det kostar för mycket. Det viktiga för vår del är istället att se till att vi får tag i bra sand som kan packas till och som det är studs i.

Mellan 6070 bunkrar ska den nya banan innehålla.
Det är lite speciellt med så många. Vanligtvis brukar det finnas runt 50 på en 18-hålsbana, säger Mats Hallberg.
Så den nya banan blir lite mer svårspelad?
Ja, men jag tror att man kan ta igen vad man missat på långspelet på greenen istället. De är puttningsvänliga, säger Mats.
Annars är det tänkt att den nya banan ska efterlikna den gamla.
Eftersom banorna ska integreras med varandra är det bra om man har en röd tråd. Det är inte ofta golfbanor har det i dag, därför känns det kul att få arbeta med det här projektet, säger Pierre, som kommer att övervaka arbete i Nyköping på plats en gång i veckan under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om