Regeringen stöper om industriprogrammet på gymnasiet. Det har inte varit tillräckligt populärt.
Samhället med fabriken i centrum må vara historia på många sätt, men industrin är fortfarande en bärande del av svensk ekonomi. Dess kompetensförsörjning får också fortsatt tung uppbackning av politik och samhälle, men eleverna har varit svårflirtade. Företagen har rekryteringsproblem trots att många unga har stått utan jobb efter gymnasiet.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) väljer nu en lösning där en populär – teknikprogrammet – och mindre populär utbildning – industriprogrammet – slås samman. Det ger eleverna möjlighet att välja mellan mer traditionell yrkesutbildning och en högskoleföreberedande – efter att ha prövat sig fram.
Det är inte alla som är redo att slå fast sin framtid vid 16 års ålder. Möjligheten att vänta med ett definitivt vägval är därför att välkomna.
Teknikföretagen och Metallfacket är rörande överens om att förändringen är bra. Sveriges kommuner och landsting hoppas att tankegångarna kan spridas till fler yrkesföreberedande program. En gymnasieskola där alla elever måste klara en högskoleförberedande utbildning skapar tidig utslagning. Det blir dyrt – för såväl individ som samhälle. En gymnasieskola som tidigt sorterar bort elever från möjlighet till högre utbildning riskerar att skapa stora omställningsproblem senare i yrkeskarriären. Björklund söker den gyllene medelvägen.
Möjligheten att förkovra sig, vidareutbilda sig eller byta karriär ska finnas hela yrkeslivet. Den som väljer ett yrkesprogram ska med rimliga kompletteringar kunna välja att studera vidare i ett senare skede av livet. Om vi ser det flexibla arbetslivet och det livslånga lärandet som värdefullt, då måste utbildningssystemet backa upp det – med större anpassningsbarhet.
Möjligen kan förändringarna av industriprogrammet få följder på andra håll. En stor del av de eftergymnasiala korttidsutbildningarna har varit intimt kopplade till industrins behov och efterfrågan.
Om fler hittar till industrijobb redan på gymnasiet kan resurser som lagts på kompletterande utbildningar styras om. Det kan öppna för andra verksamheter med specifika behov som inte gymnasieprogrammen i dag kan garantera. Nya möjligheter att få specialanpassad kompetens till besöksnäring och turism såväl som till andra växande verksamheter inom modern tjänstesektor, kan visa sig vara guld värt.