Grava böter för gravad lax
Det blev 12 000 kronor i böter för den krögare i Nyköping som gravat lax utan tillstånd från miljökontoret. I går kom tingsrättens dom.
Det var för drygt ett år sedan som miljökontoret gjorde inspektion på Nyköpingshus restaurang. Då konstaterade man att restaurangen gravar lax, något som lokalen inte har tillstånd till sedan sommaren 2005.
Lokalen är inte godkänd för fiskberedning. Det är ett villkor i tillståndet att inte hantera fisk, och bryter man mot villkoret så följer man det inte, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköpings kommun.
Miljökontoret har sedan under flera tillfällen pratat med krögaren om den gravade laxen, och påpekat att den inte får beredas i lokalen.
Risken med gravad lax ligger i att den inte upphettas innan man äter den. Om bakterier hamnar i laxen när den gravas kan de finnas kvar, de flesta bakterier dör annars vid upphettning.
Just gravning av fisk är extra känsligt, det kan bli riktigt otrevliga bakterier som kan börja växa, som kan leda till matförgiftning, säger Dellrud.
Enligt tingsrättens dom har krögaren varit medveten om att han bröt mot gällande villkor för livsmedelslokalen.
Sten-Åke Remnert säger att det beror på att offerterna redan var ute och att den gravade laxen är gjord efter ett speciellt recept och kan inte köpas någon annanstans.
Laxen kommer filéad och klar, vi lägger den direkt i ett tråg när vi har gravat den och den kommer aldrig i kontakt med någon bänk. Dessutom använder vi plasthandskar. Och med tanke på att vi har serverat gravad lax till nästan 50 000 personer de senaste elva åren och ingen har blivit sjuk undrar jag om det är värt att ta upp tingsrättens tid med det här, säger Sten-Åke Remnert.
Kan man äta säkert hos er?
Ja absolut. Jag anser inte att vi har hanterat laxen i strid mot bestämmelserna.
Miljökontoret har krävt separat bänk för att grava laxen, men även om vi skulle ha en separat bänk skulle vi hantera laxen likadant. Jag har gravat lax i hela mitt yrkesverksamma liv och iakttar största noggrannhet. Vi hanterade laxen när vi inte hade någon annan verksamhet i köket, säger Remnert.
Jag har full förståelse för att man ska ha säkra restauranger. Vi har egenkontrollprogram och följer de regler som finns, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!