Grenen som vinner i längden
Det är dubbel så många som hoppar längd i jämförelse med höjd och tittar man på deltagarlistan i tresteg så är siffran den fyrdubbla. Att längdhopp är populärt märks på UDM, ändå är det i de två andra grenarna som Sverige har stjärnor.
Helgens UDM-tävlingar på Rosvalla i Nyköping lockade en hel del ungdomar till start. Hela 82 längdhoppare prövade lyckan i tolv klasser. Bara 14 ställde upp i tresteg och 43 i höjd. Siffror som helt klart är lite speciella.
I varje fall för en oinvigd.
Det brukar vara så här, säger Håkan Öberg i Nyköpings BIS Friidrott. Ungdomarna prövar längdhopp nästan först i skolan. Slägga, diskus och höjd kommer senare. Dess-utom är grenen förhållandevis ganska okomplicerad. I höjd måste man hela tiden hålla reda på ribban, här slåss man bara mot ett måttband.
Emmeli Jonsson, 13 år, började friidrotta för ett halvt år sedan. Både höjd och längdhopp lockade.
Men jag tycker nästan att höjd är lättare än längdhopp. Det är mycket teknik i längd, man måste få till ett bra avstamp, säger hon strax innan F13-klassen ska börja.
Trots svårigheterna med tekniken har hon vunnit en del tävlingar. En i Gotland i somras och en i Katrineholm.
Och jag kom tvåa på sprinten i dag, säger hon.
I längd och sprint kan man göra resultat på talang. Det är först när man ska börja grov-arbetet som många slutar, säger Håkan Öberg. De förstår inte att det nästan krävs mer styrke-träning i längd än i kastsporterna. Det syns inte.
Fredrik Jurstrand, 16 år, valde bort fotbollen för att kunna koncentrera sig på framförallt längdhopp och tresteg.
Det två första åren kan man snabbt se resultat. Efter man fyllt 1415 år går det långsammare. Det är på grund av att man tränar de grövre grejerna i början, sedan är det bara smådetaljer, säger han.
I de övriga hoppdisciplinerna plockar Sverige fram stjärnor. Men inte inom längdhopp. Sedan Erica Johansson på 90-talet har blågult inte haft några riktiga långhoppare.
Ja, Carolina Klüft koncentrerar sig ju på sjukamp och Emma Green är ju höjd-
hoppare och bakom dem finns inget. På herrsidan finns egentligen bara Michel Tornéus, Tumba, som hoppat 7,94 i år. Men det är enda ljuset, säger Öberg.
Hur ska man göra för att få fram bra längdhoppare? Det känns ju lite tråkigt med tanke på hur många som hoppar längdhopp i unga år?
Det är upp till tränarna att få ungdomarna att jobba hårdare. Att göra det roligt och omväxlande. Yannick Tregaro är en av få tränare som lyckas, men så har han också ärvt Patrik Sjöbergs pappas träningsbok. Det gäller att den sprids till fler tränare, säger Håkan Öberg.
Men man ska också komma ihåg att längdhopp är en inkörsport till friidrotten så många fortsätter i stället med en annan gren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!