Gripenelever gör demokratiarbete

För snart ett år sedan besökte eleverna på samhällsvetenskapliga program vid Gripengymnasiet i Nyköping ett antal koncentrationsläger i Polen och Tyskland. De syner de möttes av där gjorde starka intryck. Intrycken har de nu samlat i ett stort demokratiarbete.

Övrigt2002-02-14 16:07
Gripeneleverna beslöt att göra ett skolarbete om resan inom den valfria kursen svenska C. Nu är arbetet snart slutfört. I vår ger de ut boken Svenska C Rösterna som aldrig tystnar Ett demokrati och värdegrundsprojekt.
Boken handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, och innehåller även dikter, fotografier och ögonblicksskildringar från lägren.
De kommer dessutom att anordna en utställning i Porthuset vid Nyköpingshus den 7 9 mars. Utställningen kommer bland annat att bestå av valda delar från den kommande boken, men ska också innehålla filmvisningar och olika experiment. Syftet med detta är att få besökarna att delta aktivt i utställningen.
Målet med arbetet är nog att få folk att tänka och att få dem att inse att de kan påverka, säger Annelie Nilsen-Gillberg, som sitter med i den grupp som ansvarar för utställningen. Hon får medhåll av Maria Ringberger.
Många tycker att förintelsen i koncentrationslägren var fasansfull, men de gör ingenting åt det hela. Vi vill göra något för att uppmärksamma det hemska som hände, säger Maria, som sitter med i redaktionen för den kommande boken.
Arbetet har uppmärksammats av Nyköpings kommuns utbildnings- och kulturnämnd och kommunens demokratiberedning, som har gjort studiebesök i klassen.
Den positiva uppmärksamhet som elevernas arbete har fört med sig, har också gjort att de har anlitats som föredragshållare vid ett flertal tillfällen. De ska berätta om sitt arbete för de företag som har sponsrat deras resa och för grundskoleelever på olika skolor i Nyköping och Oxelösund. Dessutom ska de bidra med talare till en demokratidag på den egna skolan.
Det är bättre med föredragshållare i ens egen ålder, och som dessutom bjuder upp till diskussion och kan tala med egna erfarenheter, säger Lars-Johan Edström.
Han får medhåll av Ulrika Forsberg, som tillägger att även vuxna lyssnar bättre på ungdomar, eftersom de då märker att man engagerar sig. Båda sitter liksom Maria Ringberger med i redaktionen för boken. Ett av bokens syften är att den ska kunna användas som referens för personer eller grupper som vill göra liknande arbeten.
Eleverna är mycket nöjda med det stöd och det positiva gensvar de har fått från skolans lärare och kommunen. Vi har fått oväntat mycket stöd i vårt arbete, säger Lars-Johan. Han syftar då främst på den uppskattning och hjälp de har fått från olika anställda på Gripenskolan.
Kommunen har även den visat intresse genom att bjuda tre av klassens elever på ett seminarium i Katrineholm. Seminariet handlade om hur man kan motverkar rasism och nazism.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om