Gripenskolan inspireras av Indien
I torsdags anordnade sex lärare på Gripenskolan i Nyköping en afton med Indiens mångfald som tema. S.N.U.S. var där och bjöds på en rejäl dos indisk kultur.
Det kändes angeläget att få uppleva det hela på plats. Nu kan man ge sina elever så mycket bättre och mer levande beskrivningar. Undervisningen blir mer konkret och greppbar och inte lika mycket av en klassrumsprodukt, förklarar Mathias Demetriades, som undervisar i religion på Gripenskolan.
Han får medhåll av Malin Mattsson, lärare i religion, som tillägger att folket i Indien har ett helt annat sätt att se på religion än folket i Västvärlden.
Det är mer öppenhet, tolerans och mångfald, berättar Malin Mattsson.
Projektet pågår fortfarande och ända sedan hemkomsten från Indien har de sex religionslärarna använt sig av sina upplevelser och sina nya erfarenheter i sin undervisning. De har dessutom anordnat en utställning med indiska artefakter i skolans bibliotek.
Indienaftonen var ytterligare ett steg i arbetet efter resan. Närmare 50 personer, de flesta lärare och elever från Gripenskolan, men också folk från Frikyrkliga Studieförbundet, hade kommit för att få ta del av lärarnas resa. Besökarna bjöds på indisk mat och dryck, indisk musik och indisk dans. De fick dessutom se filmklipp från olika platser i Indien och höra religionslärarna berätta om varsin personlig höjdpunkt under besöket i Indien.
Min personliga höjdpunkt under resan var när vi besökte hjortparken Sarnat, som ligger ungefär en mil utanför den heliga staden Varanasi. Sarnat är nämligen platsen där Buddha höll sin Benarespredikan och den är därmed buddhismens födelseplats. Det var en mycket mäktig känsla, berättar Peter Dahlberg, som dock har besökt landet förut.
Ja, det här var mitt tredje besök i Indien och jag kommer att återvända dit. Det finns så otroligt mycket att upptäcka där, säger han.
De sex lärarna är överens om att mottagandet från det indiska folket var bland det mest positiva under hela resan.
Ja, vi blev mycket väl mottagna och bjudna på mat och gåvor, trots att folket vi träffade oftast var fattiga. Det gjorde starkt intryck på oss, berättar Jessica Rundqvist.
Lärarna är tacksamma mot Gripenskolan och Frikyrkliga Studieförbundet, som har hjälpt till att möjliggöra resan.
Deras hjälp har varit värdefull. De har insett att resan är viktig för skolans undervisning, förklarar de avslutningsvis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!