Gripes modellteatersamling flyttas till Sörmlands museum

Den unika samlingen flyttas från Prästgatan och kommer att visas upp på Sörmlands museum när det nya länsmuseet står klart.

Snart stänger Gripes Modellteatermuseum på Prästgatan. När Sörmlands museum öppnar nästa år kommer modellteatersamlingen att återfinnas där.

Snart stänger Gripes Modellteatermuseum på Prästgatan. När Sörmlands museum öppnar nästa år kommer modellteatersamlingen att återfinnas där.

Foto: Nordin Sandra

Övrigt2017-12-20 06:15

Under Nyårspromenaden (mellan klockan 16-18) hålls Gripes Modellteatermuseum öppet för sista gången.

Samlingen, som är en donation till Nyköpings kommun från Harald Gripe, kommer därefter att flyttas till och ställas ut på Sörmlands museum, något som varit bestämt sedan en längre tid tillbaka.

– När det nya länsmuseet öppnar (hösten 2018) deponeras samlingen där. Det gör dels att det blir fler som får möjlighet att se samlingen och vi tror att det kommer bli ett bättre läge för museet. Vi har ju alltid tänkt att det här är en angelägenhet för hela länet, säger Lisbeth Sommarström, enhetschef barn/unga på Kultur & Bibliotek i Nyköpings kommun.

Hon ser flera fördelar med flytten.

– Samlingen kanske kan utvecklas och tas om hand på ett bättre sätt än vad kommunen har kunnat göra. Överhuvudtaget så är det väldigt kul för kommunen att vi får ett nytt stort museum.

Finns det inte en risk att modellteatrarna blir lite undangömda på ett stort museum?

– Vi var lite rädda för det från början, att det bara skulle ingå i det öppna arkivet. Men nu finns det planer på att visa det ordentligt i ett eller två egna rum.

I lokalerna på Prästgatan finns nu närmare 30-modellteatrar utställda. Minst lika många förvaras i ett arkiv som också övergår till länsmuseet.

1991 donerades samlingen till Nyköpings kommun. Harald Gripe själv gick dock bort 1992 och fick aldrig se museet.

Det tog några år innan man hittade rätt lokal och rätt form för museet, men 1997 var det dags för invigning. Då fanns Haralds hustru, författaren Maria Gripe, med på plats.

– Det är verkligen en helt fantasisk och unik samling. Samtidigt är det ett smalt ämne så det är inga stora horder av människor som besöker oss bara för modellteatermuseet, säger Lisbeth Sommarström.

I huset finns sedan 2003 även Barnkulturcentrum. Flytten innebär att en del utrymme frigörs i lokalen, hur det utrymmet ska disponeras av verksamheten återstår att se.

– Där har vi en dialog med kultur- och fritidsnämnden. Men vi har blivit lovade att få behålla lokalerna och på något sätt utveckla Barnkulturcentrum. Vi har massor av idéer som ska diskuteras med nämnden under våren, säger Lisbeth Sommarström.

Harald Gripe och modellteatersamlingen

Harald Gripe (1921 - 1992) var tecknare, målare och illustratör. Född och uppvuxen i Stockholm, men bodde och verkade i Nyköping från och med mitten av 1950-talet. I hans samling av modellteatrar i miniatyr finns scenografier till sagospel, operor och berömda teateruppsättningar från 1800-talet fram till i dag.

Samlingen är unik och museet i Nyköping är det enda i sitt slag i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om