Griskastreringar en skam för djurskyddet

Övrigt2012-07-20 05:00

Redan 2001 enades jordbruksministrarna i Sverige, Nederländerna, Tyskland och Danmark om att förbjuda obedövad kastrering av smågrisar. Inte förrän 2009 kom det första förbudet, men då från Norge. Sedan dess har flera länder följt efter. I Sverige har regeringen stretat emot.

Nu har oppositionen äntligen satt ner foten och röstat igenom ett förbud som börjar gälla 2016.

Sverige ska ha världens bästa djurskydd, brukar landsbygdsminister Eskil Erlandsson hävda. Vi som köper svenskt kött i butikerna gör det oftast i tron att det svenska köttet tillverkas på ett humanare sätt än det utländska alternativet. ”Svenskt kött” är en kvalitetsstämpel.

Smågriskastrering är ett av de mest smärtsamma ingrepp som tillåts i dagens lagstiftning. Jordbruksverkets beskrivning är inte vacker. ”Med vasst skalpellblad eller en särskilt utformad tång görs ett eller två snitt i pungen varefter testiklarna, med rikt nervförsedd vävnad, dras fram. Sädesledare och blodkärl skärs av och såret lämnas öppet för avläkning”. Dessutom sker det utan bedövning.

Att regeringen förhalat ett förbud är inte bara ett svek mot grisarna, utan även mot de konsumenterna som tror att svenskt kött representerar världens bästa djurskydd.

Regeringen har försvarat sig med att svenskt kött måste kunna konkurrera med utlandet. Visst får reglerna inte vara så drakoniska att det inhemska köttet ersätts av importerat, men när andra länder som Norge, Danmark och Tyskland redan infört förbud ekar den argumentationen tomt. Svenskt djurskydd har halkat efter.

Att kastrering av smågrisar överhuvudtaget tillåtits beror på att grisarnas kött annars riskerar att lukta och smaka illa, närmast oätligt. Varför det inte ställts krav på bedövning är däremot en gåta.

När förbudet mot obedövad kastrering nu träder i kraft är det dags att sikta än högre. Sedan jordbruksministrarnas överenskommelse 2001 har frågan bollats mellan olika myndigheter i förhoppning om att hitta ett bra alternativ till kastrering. Branschen har tagit ett stort ansvar, bland annat genom experiment med vacciner som stoppar den illaluktande smaken.

I beslutet från oppositionen ska stöd ges till de gårdar som slutar med obedövad kastrering före 2016. Kanske hade en del av de pengarna istället kunnat gå till forskning?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om