Grönt ljus åt smalt, vasst EU
Det är drygt 15 år sedan Sverige röstade om ett medlemskap i dåvarande EG. Vårt medlemskap har sedan dess hunnit fylla moped, men har hela tiden kört i motvind. Folkomröstningen var ett direkt resultat av fastighetskrisen och den flytande valutan. Vi valde aldrig att bli medlemmar, vi tvingades. Sverige var då i ett liknande läge som Island befinner sig i nu.
Vår historia av självständighet och lojalitet har präglat svenskens avvaktande syn på EU. Den europeiska integrationsprocessen bärs framåt av den växelvisa samverkan mellan nationella särintressen och gemensamma visioner. Den svenska väljaropinionen lutar mot att försvara våra särintressen, samtidigt tillhör Sverige de medlemsstater som är mest aktiva i att driva gemensamma mål.
Kombinationen är inte lätt att kommunicera. Den har inneburit problem för svenska politiker och bidragit till svenskarnas utbredda EU-skepsis. Först nu verkar EU vara på väg att accepteras som en integrerad del i svensk politik. Lustigast i kråksången är att den ökade acceptansen inte beror på EU:s kraxande i form av allehanda informationskampanjer.
Klimatfrågans framskjutna position är förmodligen den enskilt viktigaste anledningen till varför synen på ett svenskt medlemskap håller på att svänga. I klimatfrågan möts det nationella särintresset och de gemensamma visionerna på ett helt annat sätt än vad som tidigare varit fallet.
För all del. Opinionen är ganska förutsägbar.
Män är mer positivt inställda är kvinnor. Höginkomsttagare är mer positivt inställda än låginkomsttagare. Storstadsbor är mer positivt inställda än glesbygdsbor. Så långt inget nytt under solen.
Intressant att notera är dock att det främst är de gröna väljarna som de senaste åren omprövat sin syn på EU.
Miljöpartiet har förändrats allra mest i positiv riktning, konstaterar valforskaren Sören Holmberg. Tendensen med ett nja som blir ett ja har även varit uppenbar inom Centerpartiet under Maud Olofssons partiledarskap. Nu verkar en liknande förändring vara på gång i Miljöpartiet.
Utvecklingen är välkommen. Inriktningen mot ett smalare, vassare och grönare EU har utan tvivel stöd i väljaropinionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!