Vad handlar den om?
‒Det är en musikalisk sagoförställning som jag skrev när jag gick på Kungliga Musikhögskolan i början av 2000-talet. Jag sjunger och berättar och Anders Nygårds och Magnus Zetterlund spelar musik. Den handlar om Falu gruvas upptäckt och om Faluns tidiga historia. Föreställningen bygger på en folksaga från Falun och vi berättar om Kårebocken, Bergsfrun och om det Stora Raset...Men också om utanförskap och om främlingsfientlighet - där det då precis som nu egentligen räcker att bara vara utomsockens för att bli misstänkliggjord. Alltså ett synnerligen aktuellt tema än i dag, säger Malin Foxdal.
Vilka är Kårebocken och Bergsfrun?
‒De båda är övernaturliga väsen som i tusentals år omgärdat allt som har med gruvan att göra. Kårebocken sägs vara getabocken som var den som fanns kopparådern i marken. En fyndighet som ju lade grunden till Sverige som stormakt. Bergsfrun ingår också i alla folksagor och alla gruvarbetare vittnar om att man alltid knackar tre gånger för att få gå in, det gällde att hålla sig väl med henne.
Vad hände egentligen under det stora raset?
‒Ja, det är oerhört fascinerande. Raset som inträffade i slutet på 1600-talet - då hela gruvan försvann -inträffade en midsommardag, då inte en enda människa var där nere. Det är nästan för bra för att vara sant och jag har sedan jag var liten varit helt fascinerad av det och allt som omgärdar händelsen.
Vilka bör komma och se den?
‒Föreställningen riktar sig både till barn från sju år och uppåt.