Guldkantad generation?

Övrigt2006-10-31 18:48
!Pensionärerna har aldrig haft det bättre. Det skriver en laguppställning forskare bakom en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), på DN:s debattsida.
En viktig faktor i pensionärernas situation är att 40-talistgenerationens tillgångar börjar räknas in i underlaget. Det är en generation som upplevt en stadigt ökande materiell standard. Många har ett hyfsat utgångsläge, både ifråga om ekonomi och hälsa. Det är inte konstigt att en affärsidé som riktat tjänsteföretagande till resursstarka pensionärer har en stark lockelse för den som siktar på lokal tillväxt. I Nyköping har det kallats äldrekluster, men termen är inte det viktiga.
Forskarnas presentation bär samtidigt på en märklig utvecklingspessimism. Man antyder att det nu bara lär gå utför, eftersom skillnaderna mellan förvärvsinkomster och den kollektiva delen av pensionerna spås öka något. Men samtidigt kommer ju det privata pensionssparandet att bli viktigare. För 40-talistgenerationen är det ju ansenliga egna tillgångar som, utöver pensionerna, väger extra tungt. När fler låg- och medelinkomsttagare får mer över efter sänkta skatter på arbete, ökar förutsättningarna att själv lägga undan till morgondagens behov.

Det för framtiden mest avgörande lyser närmast med sin frånvaro i forskarnas presentation. Pensionerna avgörs av hur bra det går för svenska företag, varor och tjänster och hur många människor som i arbetsför ålder tvingas stå utanför arbetsmarknaden en längre tid.
Forskarna varnar för att utträdet från arbetsmarknaden verkar börja redan strax efter 50 års ålder. I dag får nästan 400 000 svenskar i stort sett hela sin inkomst från arbetsmarknadsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning och behovsprövade bidrag. Detta är välfärdsstatens stora huvudvärk. Utan hyfsad tillväxt, utan fler arbetade timmar, utan fler i arbete och fler skattebetalare, då väntar verkligt tuffa tider. För alla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om