Gymnasieskolans framtid hett ämne
I dag, tisdag, sammanträder utbildningsnämnden i Oxelösund för att avgöra om gymnasieskolan ska finnas kvar eller läggas ned. Men räkna inte med besked idag.
Nej, vi ajournerar ärendet och fortsätter sammanträdet på onsdag, säger utbildningsnämnden ordförande Britta Bergström.
Nämnden ger en presskonferens efter sammanträdets slut på onsdag för att berätta om beslutet. På onsdag kväll ges en information till elever och föräldrar på Breviksskolan. Oron är stor att gymnasieskolan ska läggas ned, inte minst hos lärarna som anar ett nedläggningsbeslut. Lärarna har fått besked om att elever som går i nian i Oxelösund och väljer till gymnasiet ska vara beredda på att de eventuellt inte kan läsa de studieförberedande programmen i Oxelösund.
De elever som i dag läser natur-, samhälls- och teknikprogrammen, alltså de studieförberedande, i årskurserna 1 och 2 på Breviksskolan ska tillåtas fortsätta sina studier under läsåret 20022004 på Breviksskolan.
Det här tar Breviksskolans lärare upp i en skrivelse till utbildningsnämnden och till kommunalrådet Benita Vikström. Enligt den information som lärarna har fått ska de elever som ska börja i årskurs 3 höstterminen 2004 erbjudas plats i Nyköping.
Lärarna har en rad frågor till politikerna. Varför får förändringarna i lokaler och kursutbud inte ens ett år på sig att verka? De gjordes för att locka eleverna att läsa på gymnasiet i Oxelösund.
Varför presenteras nedläggningen så hastigt, undrar lärarna vidare, vi vet ju av erfarenhet att det oftast till- kommer 1020 elever som valt andra skolor men som återvänder till Oxelösund.
Och varför, undrar lärarna, lade politikerna ned stora ansträngningar och ekonomiska resurser på att starta en gymnasieskola i Oxelösund för att relativt snabbt lägga ned den? Är inte det stort slöseri med skattebetalarnas pengar? Vidare pekar de på att Oxelösund sakta men säkert har börjat växa igen. I fjol ökade befolkningen med 200 personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!