Gymnasiet i Oxelösund läggs ner

För fem år sedan var 50-miljonerssatsningen på Breviksskolans gymnasium den mest framtidsinriktade, enligt s-kommunalrådet. I går beslutade utbildningsnämnden med Britta Bergström (s) i spetsen att lägga ned Oxelösunds gymnasieskola.

Övrigt2003-10-13 23:42
När förre kommunalrådet Standi Rönnberg (s) avgick från sin post för fem år sedan förklarade han att de 50 miljoner kronor som investerats i gymnasieskolan är det mest framtidsinriktade som gjorts.
I går beslutade utbildningsnämnden att lägga ned gymnasieskolan och Komvux.
Men det fanns de som redan för flera år sedan var emot mångmiljonsatsningen.
Vi får tyvärr rätt. Vi var emot utbyggnaden av Breviksskolan redan när den gjordes och det visade sig vara en riktig bedömning, säger Klas Lundbergh (fp) ledamot i utbildningsnämnden.
Nämnden beslutade att all gymnasial utbildning flyttas till Nyköping. Vikande elevunderlag och därmed ökade kostnader är anledningen till beslutet. 180 gymnasieelever går i dag på skolan och erbjuds att slutföra sina studier i Oxelösund.
Även antalet studerande i Komvux har minskat dramatiskt och är i dag 30 stycken. Även den utbildningen läggs ned i Oxelösund.

År 2006 lämnar de sista gymnasieeleverna Breviksskolan.
Blivande gymnasister får istället vända sig till Nyköping, som Oxelösund har samarbete med.
Det var ett stort beslut, men nödvändigt. Man har från skolan prövat att hitta nya inriktningar för att locka elever. Men det har inte hjälpt. Som det är nu kostar gymnasieskolan alldeles för mycket, säger ordförande i utbildningsnämnden Britta Bergström.
Johan Renfors (v) sa så sent som förra hösten att de föredrog en satsning på gymnasieskolan framför andra satsningar.
Det är andra omständigheter nu. Skadan mot gymnasiet skedde redan i våras när man fattade beslutet att inte låta de elever som skulle börja ettan söka till Brevik. Då blev det i stort sett omöjligt att driva skolan vidare, säger han i dag.

Johan Renfors reserverade sig mot beslutet i våras. I går var nämnden helt överens.
Jag känner att det inte finns några tveksamheter. Gymnasieskolan dränerar ekonomin, säger Britta Bergström.
Efter att skolan är avvecklad räknar utbildningsnämnden med att den gymnasiala verksamheten kommer att vara åtta miljoner kronor lägre än i dag. Kostnaden för lokalen kommer att kvarstå, men belasta en annan kommunal enhet, kommunstyrelsen.
Närmare 35 anställda berörs av nedläggningen.
Vad som ska hända med gymnasieskolans lokaler och utrustning blir en senare fråga.
Återstår för kommunfullmäktiges ledamöter att fatta beslut i frågan i november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om