Gymnasiets framtid påverkar Oxelösund

Gymnasieskolans eventuella nedläggning i Oxelösund kommer att påverka hela kommunen.

Övrigt2003-10-02 22:21
Frågan om gymnasieskolans framtid är större än när vi byggde upp Breviksskolan, menar utbildningskontorets chef Matts Andmarken.
Gymnasieskolans framtid har utretts sedan april. Matts Andmarken har nyligen hållit MBL-förhandlingar med samtliga berörda fackavdelningar. Inom kort får ledamöterna i utbildningsnämnden underlaget som ska ligga till grund för ett beslut.
Det finns i stora drag två vägar att välja: Fortsätta bedriva en gymnasieskola eller lägga ned.
Den blir alldeles för dyr att behålla och Oxelösund är för litet för en egen gymnasieskola, säger Agneta Rönn (m) andre vice ordförande i utbildningsnämnden.
Hon poängterar dock att inget beslut fattats. Frågan är känslig och ingen av ledamöterna vill förekomma ett beslut.
Visst är det här en stor sak. Men vi måste få jobba färdigt med vårt material först. Jag tänker inte kommentera något innan dess, säger nämndens ordförande Britta Bergström (s).

Den här frågan är större än när vi byggde upp Breviksskolans gymnasium, säger Matts Andmarken som då var rektor på Breviksskolan.
Men allt pekar på en nedläggning. Gymnasieskolans två årskurser, två och tre, får gå färdigt, men sedan är det slut om mindre än två år.
På sätt och vis har Oxelösunds elever redan sagt sitt. Färre och färre elever har genom åren valt Oxelösunds gymnasium. Att driva en gymnasieskola med kanske 150 elever blir alldeles för kostsamt.
Närmare 35 anställda på skolan berörs av frågan. Men även komvux-utbildningen, den mediautbildning som företagaren Torbjörn Dahlström driver på uppdrag av gymnasieskolan och projektet utbildningsmäklarna är också något som påverkas vid en nedläggning.
Dessutom frigörs ytterligare lokalytor. Oxelösund har sedan tidigare gott om tomma skollokaler och får ytterligare nya vid ett nej till gymnasieskolan.
Det finns väldigt mycket som hänger ihop, men vi måste avvakta ett beslut, säger Britta Bergström.
Breviksskolan renoverades för 40 miljoner kronor för åtta år sedan och tillhör en av de mest fräscha skolorna i kuststaden. Att lägga gymnasiedelen i malpåse är därför inget att föredra. Att flytta över Ramdalsskolans högstadium och bilda en enda högstadieskola vore enkelt, eftersom Ramdalsskolan är i stort behov av renovering.

Men hur det blir med den saken är ännu höljt i dunkel.
Måndag den 13 oktober ska utbildningsnämnden fatta beslut om gymnasieskolans framtid. I november ska frågan avgöras i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om