Häkten är på många sätt värre än fängelser. Utan kontakt med omvärlden, vare sig genom personliga kontakter eller genom massmedia, är isoleringen total. Frisläppningen kan med nya domslut ständigt skjutas upp vilket skapar osäkerhet om framtiden. Rummen är barskrapade för att omöjliggöra självmord och självskadebeteende. Jämfört med omvärlden sticker svenska häkten ut genom hårdare restriktioner och längre isoleringstider.
Sverige har upprepade gånger fått kritik för att häktena bryter mot grundläggande rättigheter. Senaste rapporten från FN:s tortyrkommitté konstaterade att hälften av de häktade utsatts för hårda restriktioner, främst isolering, utan praktiska möjligheter att överklaga. Amnesty har många gånger uppmärksammat den höga graden av självmord i häktena.
Det polisiära arbetet kräver ibland att misstänkta hålls inlåsta och avskärmade. Förhör ska kunna hållas utan att den misstänkta pratar ihop sig med andra och den tekniska bevisföringen ska kunna säkras utan risk för sabotage. Men en häktad person är likväl oskyldig till motsatsen bevisas. Därmed finns en skyldighet att skapa häkten som är drägliga och humana.
En ny studie från Kriminalvården visar att de långa isoleringstiderna i svenska häkten orsakar psykiska besvär. Många drabbas av ångest och depressioner, vissa bryts ner totalt. I Svenska dagbladet (23/7) rapporterades om den brottsmisstänkta Patrik som snabbt försjönk i psykiska besvär. Med enbart sina egna tankar som sällskap hamnade han i depression och övervägde flera gånger att erkänna sig skyldig för att slippa häktet. Isoleringarna har också tidigare kritiserats för att tvinga fram felaktiga erkännanden.
Psykiska besvär kan göra det svårt att tänka klart. Rättssäkerheten sätts ur spel när den misstänkte inte kan förstå vad som pågår.
De hårda reglerna har troligen sin grund i svensk rättstradition, där vittnesmål inför domstol tilldelas stor vikt i bevisvärderingen. I andra länder väger förinspelade förhör tyngre, varför det blir mindre avgörande om den misstänkte påverkats av kontakt med omvärlden.
Rätten att få framföra sitt vittnesmål inför domstol är en viktig princip men ska balanseras mot andra politiska mål. Dagens situation, med många och långa isoleringsperioder, är i grunden inhuman och måste förändras.