Han är ensam man i Trosa barnomsorg
I Trosa kommun arbetar 140 personer inom barnomsorgen. Men bara en man. Kommunen vet om snedfördelningen men har ingen patentlösning på problemet.
Jag hade en manlig kollega mellan 1989 och -91 men annars har jag varit ensam, säger han.
Problemet är inte speciellt för Trosa kommun. I hela landet är fördelningen aningen skev i så kallade traditionellt kvinnliga yrken. Staffan Bryde jobbar fackligt och vet att situationen ser ut som i Trosa i flera kommuner.
Vi är rätt ovanliga. En bristvara, och något måste göras åt det, säger han.
Han tycker att manliga förebilder behövs av flera anledningar.
Dels är det många mammabarn familjer idag och dels behöver barn se att det finns män omkring dem i vardagen också, säger Staffan Bryde.
Han tycker sig också se att många pojkar idag har en ganska skev kvinnosyn. Staffan Bryde menar att det verkar som killar vågar vara stöddigare och tuffare mot kvinnliga lärare än vad de kanske skulle vara mot manliga. Men det kanske har att göra med honom själv, funderar han.
Jag går under epitetet sträng så de vågar inte skita i vad jag säger.
Enligt Staffan Bryde finns det mycket som talar emot att någon, kvinna eller man, skulle vilja arbeta inom barnomsorgen. Lönen är låg och karriärmöjligheterna är dåliga.
Dessutom tror han att många män skrämts bort från barnomsorgen med pedofilskriverierna. Någon lösning på problemet har han inte riktigt.
Det måste till en attitydförändring i samhället samtidigt som lönen måste upp, säger han.
Staffan Bryde trivs i alla fall med sitt jobb. Han har tidigare jobbat som hamnsjåare, klättrat i stolpar för televerket och haft egen firma. Men dagarna med barn verkar slå allt annat.
Jag ser det som en förmån att få jobba med barn och försöker ge dem bra värderingar att ta med sig i livet, säger han.
Torbjörn Unnebäck, personalsekreterare på Trosa kommun, vet hur siffrorna ser ut och har heller ingen lösning på situationen.
Det är ett generellt problem för riket och det handlar om att få upp statusen och intresset för yrket, säger han.
Som kommun har Trosa ganska små möjligheter att påverka och få män att söka sig till barnomsorgen, tror Torbjörn Unnebäck.
Vi kan vidga kring rekryteringen och annonsera i exempelvis Stockholm som ett komplement för att nå intresserade där annars har jag inget jättebra svar på vad som kan göras, säger han.
Fredrik Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!