Han hittar osynlig kunskap
Det är roligt och avkopplande att jobba praktiskt, menar han.
Validering, som boken handlar om, innebär att man synliggör individens verkliga kompetenser. Vi människor skaffar oss kunskaper under ett liv som vi inte har papper på. Men kunskaperna finns och genom att värdera personen kan man se vilka behov som finns för ytterligare utbildning för ett visst yrke eller för att se om personen kan passa in hos företag som behöver personal. Det är värdefulla kunskaper för exempelvis arbetsförmedlare och också för att kunna fylla vakanser i olika krisbranscher eller för att lotsa folk från krisbranscher till branscher med tillväxt.
Man letar efter tillgångar och inte efter brister, som Tommy uttrycker det.
Validering är inget nytt även om det i Sverige har behövts ett antal utredningar för att komma så här långt. I England exempelvis har man använt validering i ett 30-tal år.
Hittills har skolsystemet haft monopol på vad man kan, men vi har en osynlig kunskap, säger Tommy Jansson, som arbetar som konsult med bland annat Botkyrka kommun som uppdragsgivare. Det här är till för att se på kompetensen och lärandet på ett annat sätt. Vi är troligen det sista landet i Europa som inför valideringssystemet.
Enlig Lissabonplanen ska EU år 2010 ha ett gemensamt system för utbildning och kompetens, vilket ger en mer rörlig arbetsmarknad.
Om en bransch drar ner ska man veta vad personalen kan för att kanske kunna går över till en annan bransch. Man ska inte behöva börja om på ruta ett varje gång. Mycket av det man då ska lära sig kan man redan, vilket är att slösa med resurser och tid. Kanske behövs bara viss kompletterande utbildning och den kan ges på det nya företaget. Eller så behövs en vidare utbildning men inte i alla ämnen och då kan man få testa av de ämnena.
Genom att veta att personerna som söker jobb har kunskap om vissa saker men saknar papper på det så spar man både tid och pengar, förklarar Tommy Jansson.
Om man kör igenom människorna i ett valideringssytestem får man ett papper på vad de kan . Det kan gälla social kompetens, problemlösningsförmåga och liknande egenskaper.
Efter kunskapslyftet väntade man sig ett valideringssystem, menar Tommy Jansson. Validering är till sin karaktär utforskande medan den gamla metoden är prövande, validering är verkligheten medan det andra är kartan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!