Här är länets lägsta och högsta hyror

Det skiljer en tusenlapp i månadshyra på en trerummare i Gnesta och Oxelösund. Gnesta har högsta hyran i Sörmland.

Övrigt2006-03-06 22:20
Kvadratmeterhyran var förra året i genomsnitt 813 kronor i Gnesta, vilket blir 6^500 kronor för en trerummare på 80 kvadratmeter.
Samma lägenhet i Oxelösund kostade i snitt 5^550 kronor i månaden. Oxelösund har lägsta kvadratmeterpriset i länet, 694 kronor.
Uppgifterna kommer från Avgiftsgruppen, ett samarbetsorgan mellan HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarförbundet och Sabo (Allmännyttiga bostadsföretagens organisation). Uppgifterna är ett genomsnitt av hyran i allmännyttan och hos privata värdar.

En anledning till de stora skillnaderna är att kommunernas avgifter för fjärrvärme, vatten och avlopp och sophämtning varierar mellan kommunerna. Avgifterna tar cirka en tredjedel av hyran.
Bostadsbolagens storlek har också betydelse för hyran.
Ett stort allmännyttigt bolag har en bättre kreditvärdighet och får större möjligheter till bra lån, förklarar Marcus Kjellin, förhandlare för Hyresgästföreningen.
Det ger också bolaget möjlighet att göra förmånligare upphandlingar med lägre priser hos entreprenörerna.
Större möjlighet att hålla hyran nere alltså, men vore det då inte bättre om de allmännyttiga bolagen i småkommunerna gick samman? Marcus Kjellin tror inte det är särskilt realistiskt.
Varje kommun vill nog behålla sitt ägarinflytande över bolaget för att kunna bestämma kontrollen över hur det byggs, säger han.

Marcus Kjellin pekar också på marknaden som ytterligare ett skäl till att det kan vara stora skillnader i hyran mellan kommunerna.
På en ort med många tomma lägenheter höjer man hyran långsamt av rädsla för att skrämma bort hyresgästerna. Så gjorde man i Oxelösund. Sedan klämde man i med en begäran om en tioprocentig hyreshöjning vilket var otänkbart. Förhandlingarna slutade på cirka tre procent.
Det är livsfarligt att begära så stor hyreshöjning för det skrämmer iväg hyresgästerna till de privata hyresvärdarna som då får en konkurrensfördel.

Nyköpingshem däremot har ridit på en stark fastighetsmarknad, enligt Marcus Kjellin, och törs sätta en högre hyra eftersom man har en säker efterfrågan.
Det kommunala bostadsbolaget i Trosa, Trobo, är ett förmöget bolag men ändå inte nöjd med hyran.
Där kalkylerar man med en marginal som man tänker lägga på hög för att man ska få avkastning på det man satsat. Därför strandade hyresförhandlingarna för 2006 och ligger nu i hyresmarknadskommittén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om