När Ostlänken dras genom Nyköping behövs trygga och säkra passager och skydd mot bullret. Ungefär tre meter höga bullerskydd behöver sättas upp i centrala Nyköping för att bullret från tågen inte ska bli orimligt.
– Det är en viktig fråga för oss hur bullret kan avgränsas så mycket som möjligt, säger Christian Udin, kommunens ansvarige för Ostlänkenprojektet i Nyköping.
I ett förslag till yttrande om järnvägsplan för resecentrum, som till del överlappar kommunens detaljplan men med fokus kring själva spåren, önskar kommunen bullerskydd vid bland annat Västra kyrkogården, mot Sunlight-området och mot Nöthagen där kommunen vill bygga bostäder.
Men hur ska de se ut? Den frågan diskuterar Nyköpings kommun med Trafikverket. För kommunen är det viktigt att planken eller vallarna blir estetiska och passar in i stadsbilden.
– Bullerskydd kan se ut på förfärligt många sätt. Det gäller att hitta en utformning som vi tycker passar in i omgivningen, säger Mats Dryselius.
– De måste inte vara av betong eller trä, det kan också vara en jordvall med gräs som känns mer naturlig.
Hela järnvägen kommer att stängslas in. Människor på spåren orsakar många förseningar och kollisioner med djur som springer upp på spåren blir kraftigare när det handlar om höghastighetståg.
– Men ska det se ut som tunnlar över allt? Det är ingen som vet, men på något sätt måste det vara instängt både för djur och för människor.
Passager under och över järnvägen är ett måste för att binda ihop stadens olika delar. Hemgårdspassagen är till exempel viktig för gymnasieelever på Gripen som bor i Oppeby, som lätt ska kunna ta sig mellan stadsdelarna, skriver kommunen i sitt yttrande. Behovet av bra passager för fotgängare och cyklister ökar också när fler bostäder ska byggas norr om järnvägen.
Tunnlar kan upplevas som otrygga och obehagliga kvällstid och bör byggas breda och utan skarpa svängar för att de ska kännas så trygga som möjligt. Bra belysning är också viktig, påpekar kommunen.
Nyköpings station är underdimensionerad redan i dag, noterar kommunen.
– Dagens anläggning uppfyller inte dagens behov och därmed inte heller framtidens. Signalsystemet behöver optimeras och kapaciteten utökas, säger Christian Udin.
Förslaget till yttrande tas upp på kommunstyrelsens sammanträde i dag, måndag.