Spelplanen är Nyköpingshus, året 1290. Medan de tre småprinsarna Erik, Valdemar och Birgers öde fortfarande är obeseglat, ska Kung Magnus Ladulås snart gå sin död till mötes.
Ewa Westin axlar i år rollen som en lite yngre änkedrottning än vad publiken är vana att se. Med ett bekymmerväck i pannan berättar hon om relationen med kungen och de unga prinsarna. Scenen är hämtad ur Teater Sörmlands allra första uppsättning av Nyköpings Gästabud med namnet "Den som gräver en grop" som hade urpremiär på Borggården år 1997.
– Med en publik på 12 000 personer var första året en succé. Vi bara "mörschade" in folk, säger Ewa Westin.
Sonen Jerk Ohlson Westin var då åtta år, men har sedan dess betat av de flesta av gästabudsrollerna. I år har han dock tagit steget vidare. Som ny regissör, manusbearbetare och dramaturgiskt ansvarig – är han i allra högsta grad central i "Best of" versionen som har premiär den 2 juli.
– Jerk är en hårt arbetande människa med extremt höga krav på sig själv. Och jag vet att han legat sömnlös mer än en natt för att få ihop det här, säger Ewa Westin.
Årets version av Gästabudet består alltså av Teater Sörmlands tre uppsättningar av Nyköpings Gästabud, som kokats ned till en version. Manusförfattaren Lennart Lidströms upplaga "Den som gräver en grop" spelades på Borggården under fem år, och var uppbyggd som en prolog inför själva gästabudet som utspelade sig år 1317 – då de två hertigarna Valdemar och Erik blev inlåsta av brodern, kung Birger Magnusson i fängelsehålan efter den blötlagda fest på slottet och senare avled.
Teater Sörmlands andra version "Dagen därpå" spelades under tre år och hade mer fokus på själva gästabudet, medan den tredje och sista versionen "Nyköpings Gästabud" var en musikalversion som spelade under fem år fram tills förra sommaren.
Däremellan spelades en konsertversion på Tista slott under några år. Det är alltså scener ur de tre huvuduppsättningarna som Jerk Ohlson Westin och Teater Sörmland nu format till en.
– Vi har repeterad sedan i april, men den stora utmaningen varit att få skådespelare och statister att förstå helheten. I och med att scenen nu är på plats och vi kan köra dagliga genomdrag, börjar det äntligen sätta sig, menar Jerk som även spelar rollen som den vuxne hertig Valdemar.
Den som sett de fem senaste årens upplaga av Nyköpings Gästabud kommer märka att Assar och Gunlög som tidigare fört historien framåt är utbytta mot Jöns, spelad av Jenna Gillinger. Hennes karaktär beskrivs som en mystisk person med värmländsk dialekt.
– "Dummer-Jöns" är en tokig figur som man inte vet om det är en man eller kvinna. Jöns bryter den "fjärde väggen" och hjälper publiken från tid till tid, berättar Jenna Gillinger som även koreograferat de stora ensemblenumren.
Fler rockader har gjorts i årets uppsättning. Fredrik Sundberg har exempelvis övergett rollen som Knut Porse och spelar i stället Magnus Ladulås högra hand Tyrgil (eller Torgil) Knutsson, som är en ny stor roll.
– Efter Magnus död blev Tyrgil lille kung Birgers förmyndare. Tyrgil kostade Sverige stora pengar och avrättades till sist, berättar Ewa Westin.