Femteklassaren Abdullah Amer trycker igång läsplattan och bläddrar bland sidorna i den bok som han själv står som författare till. Historien om ”Donna, David och dom nya husen” svischar förbi på skärmen.
– Det här känns jättebra. Det är inte alla som får ge ut en bok på nätet, men om någon ska läsa det vi skrivit måste vi berätta om det. Annars är det nog ingen som kommer hitta det, säger han.
En av fördelarna med att göra en bok avsedd för läsplatta är att det går att lägga in ljudfiler direkt på sidorna. Så boken han och klasskompisen Johan, som står för illustrationerna, gjort är samtidigt en ljudbok.
– Den är skriven och inläst på tre språk, svenska, engelska och arabiska. Jag har lärt mig många saker genom det här. Blivit bättre på att läsa, skriva och komma på idéer, säger Abdullah och visar hur man lägger till ljudfiler i programmet Book creator.
– Boken handlar om två hundar som leker med varandra, men sedan kommer ett troll och förstör deras hus. De blir osams och bråkar, men sedan lyckas de bli sams och hjälps åt att bygga ett nytt hus, fortsätter han.
Klasskompisen Kevin Zorondo har gjort en bok som heter ”Saknad kompis”.
– Jag har fått bättre läsförståelse genom det här. Jag var inte så bra på det innan, men nu har det hjälpt mig att skriva, berättar han.
Tillsammans har de även hjälpt Osaid Al Saied som går i årskurs ett med hans bok.
– Den heter ”Lilla draken och hans vänner”, säger Osaid.
Temat för projektet, som satte igång efter jul, är barnböcker och de som går i årskurs fem har fått vända sig till målgruppen 3–5 år.
– Vi har bland annat tittat på hur olika barnböcker är uppbyggda, vilka olika teman som finns och hur man skriver för olika åldrar. De har även fått öva på att göra en storyboard innan de börjat skriva själva berättelsen, säger Kristin Källströmer som är lärare för årskurs fem på D-skolan.
– En del elever kan känna prestationsångest inför att de inte känner att de kan rita tillräckligt snyggt. Därför har vi tittat på mycket på bokillustrationer som inte nödvändigtvis är snygga, men roligt gjorda, säger hennes kollega Emma Vikblad.
Nu ska alla böckerna publiceras på en sajt som skolan själv skapar. Här ska böckerna både finnas att ladda ner till datorer och läsplattor. Som D-skolans eget E-bibliotek helt enkelt. Det har dock uppstått förhinder med sajten, men förhoppningen finns att den ska vara klar någon gång under sommaren.