Atacamaöknen i Chile är en av världens torraste platser. Nederbörden ligger runt en millimeter om året och i vissa delar av öknen har ingen nederbörd fallit i historisk tid.
Det torra klimatet beror framför allt på att fuktig luft från havet har mycket svårt att ta sig över bergskedjan Anderna.
Att Sörmland topografiskt inte påminner särskilt mycket om Atacamaöknen är alla överens om.
Ändå visar nederbördskolumnen i SMHI:s tiodygnsprognoser just nu på samma värden. 0 mm regn!
Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI förklarar, inte oväntat, att det blir oerhört komplext om man skulle försöka sig på att förutspå väder om Chile placerades i Sverige. Men det finns faktiskt väderfenomen i Sverige som liknar Chiles och det kallas inom meteorologin för föhn.
– När vindar färdas över bergskedjor torkar luften ur, det märker vi i Sverige också när vi har mycket västliga eller nordvästliga vindar.
– Det regnar på norska sidan och luften torkar ur. När den kommer över på vår sida blir den varm och torr istället. Det kan vi märka ibland när Norrland är varmare än södra Sverige. Vi får en hävning över bergen, säger hon.
Varför får vi just nu inga klassiska sommarregn, där molnen byggs upp över land under dagen men vid kusten är det klart?
– Ett klassiskt sommarregn bygger på att markytan värms upp ojämnt. Då varm luft är lättare än kall luft börjar den varma luften stiga och det bildas stackmoln. Efterhand växer dessa sig allt större och vi kan få skurar, ibland med åska. Detta sker tydligast över land eftersom ytan blir mer ojämnt uppvärmd där jämfört med hav. De senaste veckorna har vi haft ganska torr luft och högtrycksdominerat väder. Vid högtryck har vi sjunkande luft vilket hämmar molnbildning, säger Sandra Andersson.
Sandra Andersson är inte så överraskad att det är torrt så här i början av sommaren, utan hade blivit mer överraskad om ett ihållande högtryckt inte bjöd på stackmoln under sensommaren.
– Det är generellt sett torrare luft under våren, även växtligheten tar upp fukt men det är många fler parametrar som styr, säger hon.
Även sjöbrisen kan hjälpa till att bygga upp stackmoln över land. Ett kustfenomen som vi är relativt vana med i Nyköping.
– Ibland påverkar den inte särskilt mycket men blir den tillräckligt kraftig – och då behövas en grundvind – kan den bilda regn och åskskurar, säger Sandra Andersson.
Delar av Sverige har redan fått regn med bland annat hjälp av sjöbrisen. Hur det blir i Nyköping framöver återstår att se. Just nu tror i alla fall inte SMHI på något regn över Nyköping de närmsta tio dagarna.