Här samsas skog och trafik
Det är semesterstart och det är lunchtid vid rastplatsen Stavsjö klint.Svenskar, finnar, norrmän, tyskar, danskar, holländare...Alla är törstiga, hungriga och kissnödiga. Samtidigt.
Men så upptäcker vi dem, Stockholmsparet, som hittat den perfekta rastplatsen en bit ut i skogen. Bara stenkastet från tjattret på parkeringsplatsen är det plötsligt så fridfullt. Där sitter de och dricker kaffe ur medhavd termos och mumsar i sig smörgåsar. De har vänt ryggen åt trafiken och blickar istället ut över Stavsjön.
Kurt och Mary-Ann Ängblad är på väg till Kalmar och Öland. De reser med lätt packning, sover i bilen och tar fikapauser ute i naturen.
Det här är så typiskt för Stavsjö klint. Hård trafik och tyst natur i ett paket. Lika hårt som E4 drar fram där nedanför berget, ligger tyst ringlar Sörmlandsleden förbi. Informationsskylt finns vid parkeringsplatsen.
Krögaren på Stavjö Krog och Café, Björn Carlsson berättar att det är populärt att parkera bilen vid Stavsjö klint, kränga på sig ryggsäcken och ge sig ut på Sörmlandsleden för att återvända efter några timmar och avsluta med en matbit i restaurangen.
Restaurangen ja, det är ingen vanlig vägkrog vi talar om. Björn Carlsson och hans hustru Marie-Louise samt deras barn är familjen som tog över Clockrestaurangen för några år sedan och bytte konceptet hamburgare till husmanskost.
Fast lugn, det serveras fortfarande hamburgare. När det exempelvis ramlar in fyra busslaster hungriga orienterare oanmält från Finland på väg till start i någon skogsbacke, då är det inte dumt att ha ett lass hamburgare att lägga på stekhällen.
Men Björn och hans gäng gör mesta maten själva. Bearnaisesåsen, för att ta ett exempel, tjugo liter varannan dag och till det krävs 200 ägg. Råvarorna till maten tar dom oftast från trakten. Äggen från Virå, färskpotatisen från en odlare i Katrineholm.
Smörgåsarna brer vi själva, de är aldrig mer än två timmar gamla, berättar han.
Den som har bråttom kan mätta sig med varnkorv hos grannen Statoilmacken. Där är det också full rush denna semesterstartardag. Christoffer Franzén från Stavsjö sommarjobbar i macken. Den här dagen är det varmt som i en bastu och han har fullt upp med att checka av drickabackarna som nyss anlänt och få in den i förrådet så fort som möjligt. För här har vatten en rykande åtgång och utan att blinka betalar en törstig reporter 14 kronor för en halv liter källvatten. Utan kolsyra.
Så är det när värmen slår till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!