Låt oss kalla det Operation Försvara euron. Fast egentligen handlar det om betydligt mer än så. När EU:s finansministrar lanserar ett stödpaket på 750 miljarder euro är det ett försök att lugna marknaderna och köpa andrum. Men det kommer oavsett vilket att bli en saftig nota för många, många sydeuropéer.
Grekland är det tydligaste exemplet. Många stater har syndat i sammanhanget, men vissa mer än andra. Fler riskerar att hamna i trubbel. Många minns säkert hur Sverige gick igenom en omfattande budgetsanering i samband med 90-talskrisen. Grekerna är mer illa ut än så. Marknaden ser en risk för en dominoeffekt. Grekland har redan gått överstyr. Står Spanien på tur? Italien? Det är ungefär där som detta blir till massiv migrän för hela unionen. Tyskarna må vara sura över att behöva ta en del av grekernas räkningar, men Spanien och Italien är tillsammans så stora ekonomier att deras problem med en gång också blir Europas. Tyskland, som genomfört en tung egen budgetsanering, klarar inte att lösa ut också Sydeuropas synder.
Därför kom detta kraftfulla paket från EU och Europeiska Centralbanken med stöd av Internationella valutafonden. Nu sätts Europatanken på prov. Den gemensamma valutan är framtiden. Det är en för alla, alla för en. Men det kräver också att medlemsländerna tar ansvar för eget budgethaveri och gör det som krävs för att rida ut stormen.
Sverige är med och tar ansvar för Europa. Problemen kommer också att märkas på hemmaplan. Men utrikeshandeln sker i större utsträckning med Norden, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien än med krisländerna i Sydeuropa. Sverige har också en klar fördel av relativt starka statsfinanser. Regeringen har hållit hårt i rodret.
Men EU:s räddningspaket löser inte grundproblemen. För detta kommer det att krävas omfattande budgetsaneringar – med kraftigt sänkta kostnader och möjligen även lönesänkningar i Grekland, i Spanien, i Italien och i Portugal. Detta är det primära botemedlet mot den elakartade budgetinfluensan.
Så länge Grekland inte följer denna hårda medicinering, kvarstår risken för smittspridning. Det signalerar trubbel för hela Sydeuropa. I förlängningen riskerar även Storbritannien och USA att däckas. Dessa stater lider alla av samma åkomma: för mycket i lån, för höga budgetunderskott och för svag tillväxt.
En epidemi av detta slag skulle få brutala globala följder.
Hård medicin mot EU:s budgetinfluensa
Europa höll på att få skrämselhicka av hotet från svininfluensan. Det var i jämförelse en lättare förkylning. Den sydeuropeiska budgetinfluensan däremot, den är redan så allvarlig att hela EU kallsvettas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!