Hårda bud, sänkta löner
I sak är det ansvarsfullt agerat och visar på en beredvillighet från parternas sida att hitta nya lösningar i svåra tider. Avtalsenliga löner är inget man tummar på i första taget och det är närmast unikt i kollektivavtalens Sverige.
Krisen är global och den drabbar brett, stort som smått. På många arbetsplatser dras det åt svångremmar och tuggas taggtråd i snålblåsten. De signaler som avtalets parter sänder kan mycket väl kan ge avtryck även på andra fackliga områden.
För de fack som likt IF Metall inte har tecknat en inkomstbortfallsförsäkring är sänkta löner ett sätt att lindra påfrestningarna för dem som annars skulle få gå från goda eller hyfsade lönenivåer till a-kassa och samtidigt hålla nere kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen.
För företagen kan sänkta kostnader utan att behöva varsla och säga upp anställda, vara ett andningshål. I väntan på att svensk konkurrenskraft och omvärldens efterfrågan ska öka igen.
Bara det inte handlar om en situation där en vändning inom rimlig tid är svår att se. Bedömningen torde alltså variera från bransch till bransch. För det är inte alltid en tillfällig lönesänkning för att undvika personalminskningar är den smartaste lösningen. Risken är att sådana åtgärder endast skjuter upp något oundvikligt i en bransch i behov av strukturomvandlingar. I sådana fall är det såväl ur arbetsgivar- som arbetstagarsynvinkel en inte lika utdragen plåga att minska antalet anställda och ge de varslade en chans att komma till sin rätt på annan plats i arbetslivet.
Nu väntar vi på att regeringen ska göra sitt, sade Metallbasen Stefan Löfvén. Det är precis det den gör. Det är i stället hans egna partivänner i oppositionen som lovar bort skattepengar i parti och minut sådant som löntagarna som till slut skulle tvingas få betala i form av höjda skatter.
En regering måste agera med omsorg och med ansvar. Att inte lova mer än vad man kan hålla, att varje utgiftskrona är vald med omsorg. Då gör den sitt. Ingen vinner på att det blir en statsfinansiell kris samtidigt som lågkonjunkturen härjar. Det räddar inga jobb och skapar inte heller några nya.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!