Hårda tongångar om reningsverket

Vilken skillnad gör fem år för de grunda vikarna längs Trosakusten? Vilken skillnad skulle ett nytt reningsverk göra i fem år jämfört med en upprustning av det nuvarande? Frågorna ställdes på sin spets vid ett eldfängt fullmäktigemöte.
Den styrande alliansmajoriteten har en komfortabel resa när det debatteras ­budget, kraftfulla satsningar på verksamheten och ordning i ekonomin. Men det blir tuffare dueller när det kommer till vem som vill värna mest om miljön.

Övrigt2010-06-19 05:00

Havsmiljön är känslig. Socialdemokraternas Per Insulander pekade förtjänstfullt på problematiken när han i skarpa ordalag anklagade majoriteten för att svika Östersjön genom att förorda en upprustning av reningsverket i Trosa.
Oppositionen vill se ett nytt, mindre verk klart om fem år, ett verk som sedan kan och behöver byggas ut successivt. Detta alternativ är i utgångsläget cirka 50 miljoner kronor dyrare, men ger ökad effekt i avloppsreningen.
Såväl kommunalrådet Daniel Portnoff (M) som Centerns Martina Johansson och Kristdemokraternas Arne Karlsson bejakade Insulanders problemformulering i replikskiftena, men argumenterade för att en upprustning kombinerad med ett nytt större verk om tio år, får samma resultat.
Per Insulander ansåg att det är att ta för stora risker. Gerty Fexler Höjer från Trosaradikalerna fyllde på med att hon tycker att beslutsunderlaget är alldeles för svagt.
Ingen har facit. Den som vill visa att man tar hänsyn till havsmiljöns känslighet, måste ta ett helhetsgrepp. Då är det inte reningsverkets utsläpp som utgör den svåra faktorn i sammanhanget. Det handlar mer om jordbrukets och de enskilda avloppens utsläpp av fosfor och kväve – och vilka krafttag man tar där.
Oppositionen har ett tydligt underläge i den breda debatten om kommunens framtid, men i reningsverksfrågan har man spelat på ödesmättade känslosträngar som väcker frågor – och sätter tryck på majoriteten.
Det är majoriteten som valde den ”billigare” lösningen för reningsverket, därför behöver Allians för Trosa kommun tydligt visa hur den vill ta eller tar krafttag för att minska utsläppen från enskilda avlopp samt hanterar följdverkningarna av att fler fritidshus nyttjas allt större del av året.
Om tio år kommer kommunen att behöva ett stort reningsverk som klarar att hantera även avloppen från Vagnhärad. Så mycket verkar politikerna vara eniga om. Men vägen dit är man djupt oense om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om