Hårdare lagstiftning stängde pizzeria
Matställen som inte kontrollerar temperaturer och utbildar sig i livsmedelshygien kan tvingas slå igen. Stigtomta pizzeria har fått hålla stängt sedan en dryg vecka, efter miljönämndens beslut. Det är den första verksamhet som drabbas av den nya hårdare livsmedelslagen.
Den nya livsmedelslagen, som gäller sedan årsskiftet, ställer höga krav på egenkontroll. Det innebär att alla som hanterar mat krögare och alla andra bland annat måste mäta temperaturer i kylar och frysar och se till att uppvärmning och nedkylning av tillagad mat går till på rätt sätt. Kontroll av märkning och leveranser hör till, liksom förvaring.
Några frågor i egenkontrollen kan vara har maten värmts upp tillräckligt? Hur länge har köttet legat här? När tog vi emot partiet med räkor? Man måste också ha koll på vilka förpackningar som man använder, och inte hälla het mat i plastbunkar som kan släppa ifrån sig gifter om de är av fel sort, säger Kristina Dellrud.
Lagen innebär också att hela matstället eller butiken måste godkännas på nytt, vilket innebär att ritningar, beskrivning av risker och egenkontrollprogram ska inlämnas. Kravet på omgodkännande kommer så snart det finns ett pågående ärende.
För Stigtomta pizzerias del började kraven på egenkontrollprogram under förra året, då miljökontoret påbörjade en genomgång av alla pizzerior och caféer i kommunen. Pizzerian skulle ha kommit in med förslag på egenkontrollprogram under hösten. Miljönämndens beslut att stänga pizzerian hänger ihop med att de inte har kommit in med ny ansökan av godkännande.
Det kan tyckas som om vi är hårda och petiga. Men en egenkontroll stöder hela verksamheten. De kan inte vara säkra på att de livsmedel de släpper ifrån sig är helt säkra, säger Kristina Dellrud.
Enligt ägaren till pizzerian kommer personalen att gå en kurs i egenkontroll i slutet av juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!