Bovieran i Nyköping kan enklast förklaras som ett helt vanligt bostadsrättsområde, men där det gemensamma utrymmet har glasats in till ett gigantiskt växthus – med medelhavsklimat.
Det låter så enkelt och självklart teoretiskt, men i praktiken är det en helt annan femma. Bostadsrättsföreningen har fått jobba hårt med att förstå biotoper, energisystem och ekonomi.
– Det här är ett otroligt tekniskt hus, säger Roger Malmström som är vice ordförande i bostadsrättföreningen.
Det är givetvis den trevliga trädgården som gör det extra knepigt.
– Den ska värmas upp med olika driftfall på sommaren och vintern. Fönster ska öppnas och en klimatdator styr ventilation med luftstyrd värme och avfuktning i trädgården.
– Allt det ska man som pensionär hantera när man bara vill sitta ner, dricka whiskey och ta det lugnt, säger Malmström.
Det har tagit dem fem år att förstå huset. De har dessutom upptäckt att växter och människor har olika behov.
Ordföranden Leif Hansson medger utan omsvep att han såg framför sig en behaglig konstant temperatur, som påminner om tropisk regnskog, där medeltemperaturen ligger över 18 grader och årstidernas växlingar inte är märkbara. Något som inte är så konstigt, eftersom konceptet såldes in så.
– Det här är det "andra vardagsrummet" stod det i konceptet. Men de som ritat säger att temperaturen i trädgården inte får överstiga tio grader (på natten i december och januari), säger Malmström som inte tycker tio grader är mycket till vardagsrum.
Eftersom trädgården är byggd enligt subtropisk karaktär och det finns ungefär 3300 växter som ska skötas är det bara att finna sig i det kallare klimatet på vintern.
– Klimatet vid Rivieran ska liknas. Oktober till mars ligger vi på 16-20 grader dagtid och mellan 10 och 13 på natten, säger Malmström.
Men även om det inte är tropiskt klimat, går det åt enorma mängder energi. Något som fick bostadsrättföreningen att fimpa fjärrvärmen och satsa på solceller och bergvärme i stället.
– Vi har sparat ungefär 325 000 kronor på ett halvår, säger Malmström, vilket handlar om ungefär 60 procent i jämförelse med det gamla systemet.
Satsningarna på berg och sol är relativt nya, så exakta siffror återstår att se. Det nya systemet är dessutom snabbare i temperaturväxlingarna.
Men även om det först låter som om det bara har varit hårt arbete och besvikelse så är det långt ifrån sanningen. Bostadsrättsföreningen har hunnit med allt ifrån matlagningskvällar till de eftertraktade whiskeyprovningarna. Och jobbet med huset har dessutom varit spännande.
– Vi har lärt oss massor och är otroligt stolta över det här fina huset, säger båda.