Hatade skarven har landat – men ska skrämmas bort med grillning

Ovanligt sent, men nu har den landat: Skarven. Kommunen har bytt taktik i sin strävan att bli av med fågeln, som man menar stinker ner sommarvackra Trosa. Planen är att fälla träd på Snöholmen och locka dit Trosabor med grillplatser. Betande får är dock fortfarande ett bubblaralternativ.

Skarven har avlång kropp, relativt lång hals och näbb. Fjäderdräkten går främst i mörka färger och fågeln har simhud mellan tårna.

Skarven har avlång kropp, relativt lång hals och näbb. Fjäderdräkten går främst i mörka färger och fågeln har simhud mellan tårna.

Foto:

Övrigt2018-01-18 09:00

Skarven har ännu en gång landat på Snöholmen i Trosa hamn där den kommer att häcka och släppa ut sin frätande avföring. Kommunen anser att fågeln hotar lindblomsbjörnbärsbeståndet på ön samt fisket, plus att näringslivet blir lidande eftersom lukten från spillningen enligt Trosa kommun kan skrämma bort gäster och turister. Under flera år har kommunen ansökt om skyddsjakt och äggprickning men fått nej av länsstyrelsen och Naturvårdsverket. I december beslutade dock Förvaltningsrätten att upphäva länsstyrelsen i Sörmlands beslut om att inte tillåta äggprickning och skyddsjakt. Rätten återvisade målet till länsstyrelsen för en ny prövning, något som ännu inte har skett. Men Trosa kommun har nu skickat in en ny ansökan där man delvis bytt taktik.

Kommunen skriver att äggprickning är en "svårgenomförlig metod" eftersom bona finns högt upp i döda/döende träd. Till hösten vill man, efter att fågelungarna är utflugna, fälla träd med totalt 50 skarvbon. Enligt kommunens beräkningar skulle det handla om fyra ägg per bo, totalt 200. Ett annat alternativ är att skeppa över betesdjur i form av får till Snöholmen. Anläggande av grillplats för att locka ut Trosabor till ön finns också med i planerna för att skrämma bort fågeln.

– Vi väntar fortfarande på svar från länsstyrelsen på den återremiss de fick i ärendet när vi fick rätt i förvaltningsrätten. Vi planerar att vidta de åtgärder vi får och har skickat in en till ansökan som är utformad på samma sätt som kommuner som fått ok är, säger Cecilia Högberg, produktionschef i Trosa kommun.

– Vi inväntar svar för att se om nya vägar kan öppna sig.

Barbro Westerberg driver Facebookgruppen Rädda Snöholmen och gör ingen hemlighet av sin ståndpunkt kring den omstridda fågeln. Förutom att skita kopiösa mängder fångar den allt för stora mängder fisk, menar motståndarna.

– Sommargästerna har flyttat in igen. Man har räknat till 400 skarvar på Snöholmen nu. Näringen blir ju lidande av att vi har den där stinkbomben nere i hamnen. För min del skulle man gärna få skjuta 150 000 skarvar i Östersjön.

– Jag hoppas på ett positivt svar från länsstyrelsen men har inga större förhoppningar.

Jan-Eric Hägerroth är ansvarig för fågelskydd i föreningen Sörmlands ornitologer. Han håller inte med.

– Så mycket fisk som vissa påstår att skarven fångar gör den inte. Och vad jag vet har skarven inte dödat någon människa heller, som det nästan framstår som. Det är klart att de kan lukta lite, men det är bara under en viss period på året. Regelverket är som det är och det måste man ta hänsyn till, säger Jan-Eric Hägerroth och tillägger:

– Vi som är på bevarandesidan har svårt att förstå motståndarnas argument och de har svårt att förstå våra.

"Skarven skiter bort 400-åriga kärnvärden"

I Sydostasien har tama skarvar använts vid fiske i århundraden. I Kina knyts en snara kring fågelns hals som hindrar den att svälja fiskar men i övrigt är de ibland mycket tama skarvarna fria att dyka och flyga som de vill. Trosas kommunalråd Daniel Portnoff (M) har sagt att skarvfrågan borde bli en riksdagsfråga. Länsstyrelsen har flera gånger avslagit Trosa kommuns ansökan om skyddsjakt och äggprickning av fågeln.

Kommunen har i skrivelser bland annat hävdat att "Trosa är en liten stad med ett starkt varumärke som kuststad. Det har byggts upp under mer än 400 år. På bara några år har skarvbeståndet kompromissat kärnvärden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om