Hatbrott inte längre prioriterade

Regeringen pekar inte längre ut hatbrott som ett prioriterat område för polisen. Det är oroande, anser flera forskare och RFSL:s ordförande Sören Juvas.

Övrigt2007-11-13 08:09
En del polismyndigheter bedriver ett fantastiskt arbete på området, medan andra inte gör någonting. Det är viktigt att de polismyndigheter som inte gör något, får se att frågan är prioriterad politiskt, säger Sören Juvas.
Just nu är det svårt att bedöma vad regeringen egentligen tänker om de här brotten. Vi vill se tydlig en viljeinriktning från justitieministern, säger han.
Enligt justitieminister Beatrice Ask (m) ska detta inte tolkas som att regeringen tycker att hatbrotten är oviktiga. Bakgrunden är i stället att den socialdemokratiska regeringen prioriterade så många områden, att i praktiken blev inget område prioriterat.
Det behövdes en utgallring och hatbrotten försvann. Konsekvenserna blir inte särskilt stora, enligt Beatrice Ask.
Det pågår ett bra arbete mot hatbrott på flera polismyndigheter, bland annat i Stockholm. Jag förväntar mig att dessa modeller nu sprids till andra polismyndigheter, säger hon.
Hatbrott är brott som riktar sig mot olika minoriter, bland annat homosexuella och människor med invandrarbakgrund. Sörmland är ett av de län som har flest våldsamma hatbrott i relation till invånarantalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om