Havet behöver tid att tillfriskna

Syrefria bottnar, algblomning, döda fåglar och fisk som försvinner. Östersjön behöver hjälp för att bli frisk. Fortfarande är övergödningen största boven i dramat.

Övrigt2004-07-07 23:44
Näringsämnen som kväve och fosfor kommer till stora delar från de stora jordbruksmarkerna i Tyskland, Polen, Danmark, Litauen och södra Sverige, säger Sverker Evans, avdelningsdirektör på miljöanalysavdelningen på Naturvårdsverket.
Även industrier och avloppsregingsverk bidrar med kväve och fosfor, men utsläppen har minskat på grund av bättre reningsåtgärder. Kväveoxider från bil- och båttrafik bidrar också till att göda Östersjön, som i naturligt tillstånd är ett näringsfattigt bräckvatten.

Resultatet blir en ökad produktion av växter i havet. Längs kusten tar grönslicken över och blåstångsbältena, som är viktiga platser för fiskens reproduktion och födosök, konkurreras ut.
Algblomningarna blir också kraftigare med mer tillgängliga näringsämnen.
Det krävs hårdare tag för att stoppa övergödningen. Men då behövs politiskt mod, det kan ta mer än 1015 år innan man ser något resultat. Mycket näring finns lagrat historiskt i jordarna runt Östersjön och kommer att lakas ut under lång tid även om tillförseln stryps nu, säger Sverker Evans.

Förutom övergödningen är det ett känt faktum att fisk som torsken håller på att försvinna, att sjöfåglar dör och att det fortfarande finns gifter som DDT, PCB och dioxiner i djuren som lever i Östersjön.
Men det har hänt positiva saker också. Gråsälspopulationen som drabbades hårt av PCB har repat sig, men fortfarande finns problem med tarmsår hos sälar, ofta med dödlig utgång.
Havsörnen har kommit tillbaka, det beror på minskad miljögiftsbelastning.
DDT, PCB och metaller är
i dag till största delen föroreningar som bärs med vindarna hit. Dioxiner kommer bland annat från otillräcklig sopförbränning. Många gifter finns lagrade i sedimenten på Östersjöns botten och cirkulerar i ekosystemet.
Gifterna kommer från diffusa källor, därför är det svårt att komma åt dem.
Varför är det viktigt att skydda Östersjön?
Vi tar ut mycket fisk från havet, det är också ovärderligt ur rekreations- och turistsynpunkt. Det finns stora natur- och ekonomiska värden. EU:s utvidgning med krav på att genomföra EU:s olika vattenkvalitetsdirektiv är ett viktigt steg för att skydda Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om