Från och med januari nästa år ska en kommun kunna tvingas att ta emot ensamkommande flyktingbarn, om Migrationsverket begär detta. FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar samtidigt Sveriges kommuner att anstränga sig för att ta emot fler kvotflyktingar. Är tvång rätt väg att gå? Ökar det tilltron till systemen?
Regeringen och Miljöpartiet är överens om vägen framåt. SKL, organisationen för Sveriges kommuner och landsting, håller inte med. Samtliga har ett intresse av att flyktingmottagandet fungerar på bästa sätt.
Det är inte svårt att peka finger mot förhållandevis rika kommuner med låg kommunalskatt som undviker att skriva avtal med Migrationsverket. Ofta var det så att angränsande kommuner med sämre ekonomi tog ett större ansvar för mottagande och inslussning i samhället. Den kritiken var och är berättigad.
Om regeringen går in och med tvång placerar människor i vissa kommuner, då hamnar vi i en annan principiell diskussion, maktförhållandet mellan stat och kommun. Enligt migrationsminister Tobias Billström (M) är den aktuella tvångslagstiftningen en rimlig inskränkning i det kommunala självstyret (TT 2/5). Detta kan diskuteras.
En stark lokal förankring är värdefull för alla inblandade. De flesta kommuner kan ta emot ett eller flera ensamkommande flyktingbarn, men det är inte alltid givet att just den placeringen skulle vara det bästa för barnet. Vi behöver ett funktionellt system med individfokus för att kunna ta emot barn och vuxna som har fått eller söker asyl på bästa sätt. Stat, myndigheter och kommuner har där ett gemensamt ansvar att ta.
Det finns många frågor där riksdagspolitiker gärna vill bestämma åt sina motsvarigheter i kommunerna. Det kommunala självstyret bygger på idén att ju närmare medborgarna besluten tas i lokala frågor desto starkare står demokratin. Då är det bättre att från statens sida stärka drivkrafterna för att kommunerna ska öka sina åtaganden. Garantera att staten verkligen täcker de kostnader som uppstår. Korta handläggningstider. Stötta lokal samverkan med föreningsliv och frivilligorganisationer.
Regeringen föreslår inga sanktioner för en kommun som sätter sig på tvären om Migrationsverket skulle peka med hela handen, men risken finns att tvång skapar fler konflikter än lösningar. Därför är det bra att Migrationsverket så tydligt säger sig vilja undvika konfrontationer. Samförstånd är smidigare än att behöva räkna med bråk.