Heltidsproffs ska nå golftoppen

Professionell golfspelare i Nyköping. Går det? Björn Antonsson, 28 år, vågade i varje fall ta steget från ett tryggt säljarjobb, till en mer osäker tillvaro som idrottsman på heltid.

Övrigt2002-06-18 22:37
Tiger Woods, Jesper Parnevik, fina greener i USA, prestigefyllda titlar, höga segerpremier. Golfproffs det kan tyckas vara ett glamoröst jobb. Björn håller med. Men innan man nått de stora segrarna är det ett hårt yrke som alla andra.
En av fördelarna är kanske att man kan bestämma sin dag. Södermanlands Nyheter träffar Nyköpingskillen, som tävlar för Jönåkers GK, på ett av stadens fik, vid en tidpunkt då andra människor måste jobba.
Det är en av fördelarna att vara sin egen. Det är också få förunnat att hålla på med det man gillar på heltid. Jag tycker det är roligt att gå till jobbet på morgonen. Men mitt liv är långtifrån glamoröst.
Björns arbetsvecka har definitivt inte blivit kortare sen han bestämde sig för att satsa på golfen på heltid. Tvärtom enligt honom själv.
Om jag inte tävlar så tränar jag varje dag fem, sex timmar och resten av tiden går åt till pappersarbete i min firma och att hålla kontakt med sponsorer.
Det finns pengar att tjäna på tävlingar. Prissumman i Minitouren brukar ligga på mellan 40 00080 000 kronor varav tjugo procent går till vinnaren, och i Teliatouren ligger prissummorna på 175 000en miljon kronor. Det är dock sponsorsdelen som försörjer Björn för tillfället. Inga rankingpoäng eller prispengar har ännu erövrats, men å andra sidan har han inte varit proffs i mer än två och ett halvt år.
Jag jobbade som säljare och hade egentligen tre hörnstenar i mitt liv; arbetet, det sociala livet och min golfsatsning. 2000 kände jag att jag kommit till ett vägskäl och jag var tvungen att välja bort en. Valet föll på arbetet.
Björn är annars inne på sin sjunde säsong som golfare. Dessförinnan var han hängiven fotbollsspelare i Nyköpings BIS.
Jag fick chansen att vara med i A-laget tidigt och blev sedan uttagen i Sörmlandslaget, berättar han.
Men en allvarlig korsbandsskada i vänsterknät när han var 17-18 år stoppade den karriären. Efter operationen försökte Björn visserligen komma tillbaka, men när han märkte att han inte skulle kunna spela på samma nivå som tidigare, och risken fanns för fler skador, lade han dobbskorna på hyllan.
Björn gick från att ha känt till som han säger alla spelares skosponsorer till att inte sitta som klistrad framför TV:n under fotbolls-VM.
Jag vände faktiskt ryggen helt till fotbollen. Det var så psykiskt påfrestande att tvingas sluta som jag gjorde.
När han var 21 kom golfen in i hans liv och nu har han det som levebröd.
Hur lång tid har du gett satsningen?
Jag ska berätta att det första jag gjorde, när jag bestämt mig för att bli golfproffs, var att köpa en tioårskalender. Men satsningen får absolut inte drabba min sambo så att hon ska behöva betala allt. Samtidigt måste vi kunna leva bra för att jag ska kunna prestera bra resultat.
Hur det har gått?
Sedan jag slutade på jobbet har plånboken blivit allt tunnare, erkänner Björn ärligt. Jag får nog se mig om efter något tillfälligt jobb i vinter för att få in lite pengar.
Vintersäsongen har han annars spenderat på gymmet . Fysiskträning och konditionspass är ett måste för att man ska hålla sig hel under utesäsongen. Under vintern har han även tränat in en bättre svingteknik.
Och så har jag läst en hel del idrottspsykologi böcker. Det är en enormt viktig del i spelet.
Och i år har satsningen gett resultat. Tangerat banrekord, 71 slag, på hemmabanan, en träningsrunda på 65 slag och i helgen kvalade han in till match-SM, som en av 64 golfare. Eller rättare sagt vinnarna i de åtta kvalgrupperna kvalade in, de andra 56 är de spelare som toppar Teliatour rankingen.
Grädden av den svenska golfeliten, kommenterar Björn. Jag hoppas att jag får spela vidare ett par dagar. Jag åker inte dit för att förlora.
SM arrangeras på Kevinge golfbana i Stockholm den 2629 juni. En bana Björn är van vid.
Jag har spelat mycket där och det är en bana jag trivs med. Och min tränare, Joakim Sabel, har varit pro däruppe så vi har diskuterat hur jag ska spela.
Matchspel skiljer sig nämligen lite från vanligt slagspel, där man inte möts man mot man.
Det är mycket taktik. Man måste gasa och bromsa på rätt ställe. Chansa för att sätta press på den andra spelaren och ta det lugnt vid andra tillfällen. Jag tror att matchspel passar mig ganska bra.
Och prischecken på SM, 300 000 kronor, vore kanske inte så dumt att få dela på?
Det skulle sitta ganska bra, säger Björn och ler brett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om