Bolaget, V.O.S AB, såldes av Vionord i slutet av augusti. Jim Merkelin avregistrerades då som bolagets enda ordinarie ledamot. Ny ledamot blev i stället en 63-årig man i Stockholm, som misstänks vara målvakt i en lång rad bolag med ekonomiska problem.
Mannen, som är skriven på ett hotell, har uppdrag i 35 olika bolag. 26 av dessa är försatta i konkurs. Han figurerar dessutom i flera utredningar av Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
I en konkursutredning berättar mannen hur han blev styrelseledamot i ett av alla de bolag som senare har gått i konkurs. Han skrev under en del handlingar när han var onykter utan att ha någon som helst kunskap om bolagets tillgångar, skulder och verksamhet.
För konkursutredaren medger också mannen att han har utnyttjats som målvakt.
Nu är 63-åringen alltså ensam ordinarie styrelseledamot i ett av Vionords tidigare bolag. I affären ingick avtal med några kommuner om att utföra assistanstjänster, enligt Jim Merkelin.
Vad visste du om den som köpte bolaget?
– Jag förutsatte att köparen var seriös. Men det var en mäklare som genomförde affären, så jag vet faktiskt ingenting om köparen.
Känner du något ansvar för de kunder som får assistans av bolaget?
– Jag förutsatte som sagt var att köparen var seriös. Och det fanns inga kunder när vi sålde, bara avtal med kommuner. Vi höll på att avveckla assistansverksamheten när bolaget såldes.
Fram till i somras hade det nu sålda bolaget (V.O.S) även avtal om att bedriva hemtjänst i Nyköpings kommun. I början på juli godkände dock kommunen att avtalet om hemtjänst överläts på ett annat av Vionords bolag.
Tre veckor efter överlåtandet skickade VOS in sin årsredovisning till Bolagsverket. I årsredovisningen har revisorn flera anmärkningar mot bolaget. Den ekonomiska ställningen var är så svag att bolaget borde ha upprättat en kontrollbalansräkning och redovisningen av skatter, sociala avgifter och moms är bristfällig, skrev revisorn.
Enligt kommunens upphandlingschef, Göran Adolfsson, kan avtal om hemtjänst med privata aktörer sägas upp med omedelbar verkan, om bolagen får ekonomiska bekymmer.
Spelade de ekonomiska bekymren någon roll när ni överlät avtalet om hemtjänst till ett annat bolag i koncernen?
– Nej. Överlåtandet gjordes för att vi vill koncentrera oss på hemtjänst. Det lättaste sättet att avyttra assistansverksamheten var att låta den ligga kvar i det bolag som vi senare sålde, säger Jim Merkelin.
Enligt Jim Merkelin upprättades en kontrollbalansräkning för bolaget så fort revisorn slog larm. Han säger också bolagets ekonomi har varit ansträngd i flera år, på grund av Nyköpings kommuns låga ersättningsnivåer till privata aktörer inom hemtjänsten.
– Tidigare har vi täckt upp underskotten med koncernbidrag. Det gjordes inte vid det senaste bokslutet eftersom bolaget skulle säljas, berättar han.
Under onsdagskvällen meddelade Jim Merkelin att han söker mäklaren som sålde bolaget, för att kräva att mäklaren se över köparen "och gör rätt".