Hemtjänsten har allt mindre tid för gamla

Hemtjänsten överskred förra året sin budget med 1,5 miljoner. Ändå har personalen allt mindre tid över för de gamla. Nu är det dags att ta reda på varför.

Övrigt2004-01-04 22:49
I Trosa tillbringar hemtjänstens anställda 48 procent av sin arbetstid tillsammans med de gamla. Motsvarande siffra för Vagnhärad är 35 procent. Det är i båda fallen en kraftig minskning jämfört med för tre år sedan.
På kommunalsvenska kallas det individtid. Resten av arbetstiden, den så kallade kringtiden, går åt till annat. Men vad?
Den 1 februari får vi en ny hemtjänstchef. Hennes första uppgift blir att besvara den frågan, säger vård- och omsorgschefen Jeanette Sander.

Siffrorna kan tyckas alarmerande. Den politiska oppositionen har pekat på dem som ett exempel på regerande majoritetens tillkortakommanden. Men de behöver inte nödvändigtvis betyda att hemtjänsten är ineffektiv, menar Sander.
En möjlig förklaring kan vara att många av de gamla blivit krassligare. Om någon tidigare kunde följa med till exempelvis apoteket men nu inte orkar längre, förvandlas ju promenaden automatiskt från individ- till kringtid.

Men det här är som sagt bara en hypotes. Ingen vet egentligen varför hemtjänsten fått allt mindre tid över för de gamla.
Personalen brukar hänvisa till underbemanning, men enligt Sander stämmer det inte. Tvärt om har hemtjänsten under en tid haft tre årsarbetare fler än vad kommunen budgeterat för något som bidrog till förra årets underskott.
Nu diskuteras ett flertal förslag på hur hemtjänsten ska bli effektivare. Ett är att se över organisationen med två hemtjänstområden, ett i Trosa och ett i Vagnhärad.

Kanske gör också två personal ibland hembesök när det skulle räcka med en. Visst, det är en arbetsmiljöfråga, vid tunga lyft till exempel, men inte alltid.
Framför allt ska de administrativa rutinerna ses över och ett kvalitetssäkringssystem utarbetas. Det senare än något som även revisorerna påpekat.
Ett gammalt önskemål är att personalen förses med fickdatorer för att logga sin arbetstid. Förslaget försvann förra året när nämnden måste spara, men nu kommer det tillbaka.
Att dokumentera arbetet manuellt är både krångligt och tidskrävande, menar Sander.
Vi måste kartlägga vad som görs under kringtiden. Men dokumentationen får inte stjäla tid från biståndstagarna. Då är datorn ett utmärkt hjälpmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om