Het stund i hyttan på Reijmyre glasbruk
Vi är en liten grupp som spänt följer glasblåsare Birger när han sakta vrider den långa pipan så att klumpen längst ut på änden får rätt form.Mest spänd denna tidiga morgon är designern Ida Olai.
Man förstår henne. Hon har skissat, ritat, ändrat, säkert ändrat om igen många gånger och så nu, nu äntligen är det dags för tillverkning.
Ringen runt Birger Karlsson tätnar. Vi vill se när han blåser glaset, när han vrider och vänder. Ugnarna väser med ett sövande ljud. Det är ganska mörkt i glashyttan, men det lyser starkt från ugnarna.
Vi frågar och kommenterar. Timmarna rullar iväg på förmiddagen och fler och fler besökare droppar in. Alla följer varenda handrörelse från Birger och hans kollega Joakim Molin.
Det lilla glasbruket djupt inne i Kolmårdsskogarna fyra mil norr om Norrköping drar publik. Hyttan är öppen alla vardagar året om och lördag och söndag även sommartid. Den är spännande. Det är andlöst vackert att se glaset formas.
Många kommer för att handla glas till fabrikspris. Butiken ligger vägg i vägg med hyttan. Här finns 400 olika artiklar och några tusentals glasföremål, berättar butikschefen Anette Carlsson.
I samma hus finns en annan pärla _ glasmuseet. Gå in och njut av vackert glas och av den lugna och svala miljön. Hembygdsföreningen i Rejmyre slog huvudet på spiken när man såg till att hyttan och butiken kompletterades med glasmuseum
_ En av mina favoriter, säger Maj-Lis Ottosson som assisterar i museet.
Hon pekar på en hög vas i överfångsglas. Motivet är trolsk skog med fladdermöss. Vasen är från 1913 och slipades och etsades av Axel Enoch Boman. Överfångsglas är ett glas i flera skikt. Färgat glas läggs över ett ofärgat innerskikt.
Sanslöst vacker är också Gustaf Stenqvists slipade pokal från 1905. Säkert en halv meter hög. Som sagt, glasmuseet är en pärla. Kanske det enda museet i Sverige där besökarnas uppmuntras köpa lotter istället för att betala entré?
I Rejmyre frodas småföretagarandan och hantverkskunnandet. Det är som om glasbruket i sig lockar till sig andra hantverkare. Och pratar man med lokalbefolkningen får man en känsla av att proppen har gått ur Rejmyre. Nu sjuder samhället av liv.
I gamla packsalen huserar Ann Karlsson, Lill-Anna. Hon har kaffeservering, hon säljer eget och andras hantverk och det är henne man kontaktar om man vill övernatta.
_ Vi har inget riktigt vandrarhem men vi kallar det för boende med vandrarhemsstandard, förklarar hon medan hon lägger upp nybakade bullar på ett fat och ser till att kaffetermosen är påfylld för här strömmar kaffetörstiga gäster in.
Ett stenkast från entrén till glasbruket finns turistbyrån, här ligger bilblioteket och för den hungrige tar det fyra minuter att nå gästgiveriet eller pizzerian. Uno_X-macken, kiosken och Rejmyre Konsum ligger inom synhåll och vet man inte vad man ska göra i Rejmyre är det bara att läsa på den väl tilltagna informationstavlan vid kiosken _ här annonseras allt från dans till söta kaninungar säljes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!