Hett kärleksliv vid skogsbränder

Snart brinner det till i skogen – till glädje för bland annat den sotsvarta praktbaggen. Skalbaggen får ett kärleksliv det slår gnistor om under naturvårdsbränningar.

Snart är det dags för naturvårdsbränningar igen. Många arter, som praktbagge och skålsvamp, gynnas av det.

Snart är det dags för naturvårdsbränningar igen. Många arter, som praktbagge och skålsvamp, gynnas av det.

Foto: Länsstyrelsen Per Folkesson,

Övrigt2017-05-05 21:00

Under sommaren kommer länsstyrelsen att utföra naturvårdsbränningar i länet. Bland annat kommer man att elda skog vid Stora Frillingen inom det vidsträckta Nynäs naturreservat. Reservatet är belägget i Nyköpings och Trosa kommun och består av över 3 200 hektar skog, mark och vattendrag. Det aktuella bränningsområdet är ca 7,5 hektar och ligger sju kilometer öster om Tystberga, mellan sjön Stora Frillingen och Frillingmossen. Planen är att bränna under veckorna 19-39. Förhoppningsvis.

– Det är ju lite haken med dessa naturvårdsbränningar, att de är beroende av vädret. Man kan ha en tydlig plan, vara klar med alla förberedelse och sedan tålmodigt rulla tummarna och vänta på tillräckligt torrt i marken. Men samtidigt får det inte vara för torrt och inte heller för blåsigt så att elden sprids. Det är ganska snäva förhållanden, säger Per Folkesson, kontaktperson och fältbesiktare vid länsstyrelsen.

Den aktuella skogen som man planerar att bränna inom Nynäs naturreservat består till största delen av medelålders barrdominerad blandskog, samt äldre tall på bergmark. Utöver länsstyrelsen är även brandflyget och Skogssällskapet inblandat i proceduren, samtidigt som kommunen underrättats.

Att med jämna mellanrum elda skog är viktigt ur flera aspekter.

– Nordliga barrskogar har under årtusenden formats av bränder. Dessutom gynnas en rad insektsarter och växter av att det sker och är beroende av det.

Den sotsvarta praktbaggen, av skalbaggssläktet Melanophila, är rena pyromanen och en skogsbrandsälskare. Honorna lägga sina ägg i förkolnade trärester och där njuter larverna av tillvaron och låter sig glatt smaka på veden.

– Praktbaggen känner av värme och bränder och kan komma inflygande på mycket långt avstånd nästan samtidigt som det brinner, säger Per Folkesson.

Det finns exempelvis rapporter om att svärmande praktbaggar vid en brand i USA kom inflygande från en skog hela 13 mil bort.

Boenden i Nynäs naturreservat kommer att informeras om sommarens planerade bränder, som övervakas både under och efteråt. Vattentillgången är god i området och ingen ska behöva oroa sig.

– Vi kommer att göra en del utskick till de som bor närmast intill, mestadels sommarstugegäster. Sedan kan man även vända sig till oss med frågor och det är bra att ha koll på vår webb också, säger Per Folkesson.

Många arter gynnas av bränder

Det har forskats kring praktbaggen. Skalbaggarna har en speciell typ av sinnesorgan på ryggen, bakom det andra benparet. Detta känner de av värmestrålning, eller infraröd strålning, med. Organet är sammansatt av mycket små och vätskefyllda blåsor och tryckkänsliga nervceller.

Vid värmestrålning expanderas vätskan i blåsorna varpå känselceller skickar en signal till hjärnan om att värme är på väg.

Andra arter som gynnas:

Nattskärran, bygger sitt bo direkt på marken och gillar den öppna marken som blir kvar efter en brand.

Svedjenäva och brandnäva.

Sälg, är ett lövträd som gynnas av det ljus som det brandskadade landskapet släpper in.

Örnbräken, växer bra på bränd mark.

Lunglevermossa, hittas nästan alltid på brandfält.

Skålsvamp, en ovanlig svamp som ofta hittas på bränd mark.

Brandskiktdyna, en svamp som bara kan leva på brandskadad björk.

Kolflarnlav, en art som är specialiserad att leva på bränd ved och numera är hotad på grund av bristen på bränd ved.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om