Historien om NK överraskar: "Folk blir verkligen förvånade"

I 110 år har NK-villan tornat upp sig på längs med å-promenaden i Nyköping – en symbol för Nordiska Kompaniets verksamheter i staden. Detta uppmärksammar NK-villans vänner med en jubileumsutställning – som förvånat många.

Här är arbetet i full gång bland lärlingar i möbelsnickeriet i NK:s verkstäder i Nyköping. Bilden är från Harry Anderssons privata samling. Han har själv jobbat på NK:s verkstäder och syns längst bak i bilden.

Här är arbetet i full gång bland lärlingar i möbelsnickeriet i NK:s verkstäder i Nyköping. Bilden är från Harry Anderssons privata samling. Han har själv jobbat på NK:s verkstäder och syns längst bak i bilden.

Foto: Privat

Övrigt2017-07-20 07:00

Föreställ dig följande: En grupp om trettio personer står samlade på NK-villans altan. Det är tidigt 1960-tal. Stämningen är spänd, koncentrerad och sannolikt en smula nervös. Tänk dig sedan hur några siktar med gevär in mot stora salen. Luften vibrerar för en stund. Sekunderna efteråt smäller det – skott avfyras.

Detta har hänt. Bortsett från några dramaturgiska instick beskriver ovanstående stycke ett faktiskt historisk skeende. Vi ska strax återvända till den här pikanta episoden, men innan det ska vi skruva fram klockan några decennier. Vi stannar kvar på nämnda altan, men placerar oss i stället i nutid.

SN har stämt träff med Christina Hjalmarson och Lars Reuterskiöld. De har båda varit med och arrangerat den jubileumsutställning som just nu visas på NK-villan. Jubileet består av tre utställningar; en med NK-möbler från olika epoker, en med skisser och ritningar från NK-verkstädernas arkitektkontor, och en om NK-villans arkitekt, Ferdinand Boberg.

– Den här tycker jag är härlig, säger Hjalmarson, när vi rör oss in till möbelutställningen.

Det är en elegant metallkreation, en stol som av entusiaster är känd som "Diamond Chair".

– Den är formgiven 1952 av designern Harry Bertoia. Jag tycker den står sig än i dag, den är jättemodern, säger Hjalmarson.

I en annan del av lokalen står "den ryska stolen" – en av Reuterskiölds favoriter.

– NK hade ju filialer i Ryssland, innan den ryska revolutionen inträffade. Man tillverkade möblerna här i Nyköping och så fraktade man över de till Ryssland. Den här stolen var tänkt att skickas dit, men så kom revolutionen emellan, säger han.

Stolen är skapad i björk, med strama drag som för tankarna till gustaviansk stil.

Av alla de möbler som visas upp i salen finns det en som sticker ut lite extra. Kanske mest för dess placering – den hänger nämligen i taket.

– Det är en sängbricka som heter "Nikko", formgiven av Yngvar Sandström runt 1963-1964. Den har en rolig historia, berättar Reuterskiöld.

Detta leder oss fram till ovannämnda skottlossning på NK-villans altan, där Nikko spelar en bärande roll.

Reuterskiöld fortsätter:

– Det hände mycket här i huset när personalgrupperna hade tillgång till lokalerna. Bland annat så hade man skyttetävlingar här inne. Man stod ute på altanen och så sköt man rakt igenom stora salen, in i cafeterian. Det var Saab-Ana, NK Verkstäder och Sunlight som tävlade mot varandra. Det var väl luftgevär de sköt med antar jag. Den här sängbrickan har vi fått från en man som vann tävlingen i början av 60-talet. Han fick den i förstapris.

Vi fortsätter in i det rum som tillägnats Ferdinand Boberg. Utställningen fokuserar till stora delar på vad som hände efter 1915, då Bobergs arkitektkarriär börjat dala. Utställningen har skapats utifrån material som hittats av en nutida släkting till Bobergs hustru, Anna Boberg (född Scholander) – en slags skattgömma skulle man kunna säga.

– Den här släktingen hade hittat över 3000 skisser i Gamla stan i Stockholm, som Ferdinand hade gjort. Han och hans hustru Anna hade åkt runt i Sverige med sin bil "Tussirullan" och stannat till vid olika kulturbyggnader, som Ferdinand ritade av, berättar Hjalmarson.

Utställningen visar flera av Bobergs skisser bredvid fotografier på hur byggnaderna ser ut i dag – ett slags nu-och-då-upplägg.

[fakta nr="1"]

Sett till hela jubileumsutställningen är det många av besökarna som blir förvånade över NK:s omfattning, förklarar Hjalmarson och Reuterskiöld.

– Många tycker ju det är helt otroligt. Det är en kulturskatt som berör många. NK är ju känt i hela Sverige och har varit stort i det svenska medvetandet. Men att NK tillverkade så mycket, det vet inte så många längre.

Han fortsätter:

– Jubileumsutställningen representerar en period av svensk hantverks- och möbelproduktion som är det bästa vi har haft i Sverige. Det var det mest aktade, det var här som alla hantverkare ville jobba, de ville till Nyköping.

Utställningen pågår fram till den 19 augusti.

Viktiga årtal i NK:s historia

1902: Nordiska Kompaniet (NK) bildas, med Nyköpingsfödda Karl Ludvig Lundberg som ägare, tillsammans med Joseph Sachs.

1903: NK beslutar att flytta tillverkningen till landsbygden. Valet blir Nyköping.

1904: Den stora fabriken för möbeltillverkning byggs på Folkungavägen i Nyköping.

1906: NK-paviljongen, sedermera NK-villan, byggs för Konst- och industriutställningen i Norrköping. Skänks två år senare till de anställda i Nyköping.

1908: NK öppnar sin första filial i Sankt Petersburg. 1913 invigs ytterligare en filial, den här gången i Moskva. Upphör i samband med den ryska revolutionen 1917.

1930: Antalet anställda hos NK:s verkstäder i Nyköping överstiger 500 personer. Risk för bostadsbrist i staden.

1934: NK:s verkstäder i Nyköping får en order från shahen av Persien om att inreda en järnvägsvagn.

1937: AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA) startas. NK står som huvudägare.

1940: NK:s verkstäder i Nyköping får en order om att tillverka flygkroppar och vingar till det svenska krigsflygplanet J22. Mellan 1943 och 1946 levereras 198 flygplan.

1969: Portalen över Folkungavägen raseras när kommunens sandbil inte fäller ner taket.

1973: NK:s verkstäder i Nyköping upphör på grund av försämrad lönsamhet. Vid årsskiftet 1985/86 rivs alla verkstadsbyggnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om