Hög tid att boka in lite julläsning

En gång är ingen gång, två gånger är en tradition. I juletider blir genomsnittssvensken väldigt traditionsbunden. På ledarsidan väljer vi att för andra året i rad lämna några sista minuten-tips om läsvärda böcker om politik, politiker och samhälle. Med detta önskar vi våra läsare och debattörer en God jul!
Olof Jonmyren
Lars Pettersson

Övrigt2009-12-24 05:00

Det amerikanska löftet (Atlas)
Martin Gelin
Bäst hittills om presidentkandidaten som blev den första popstjärnan att flytta in i Vita huset sedan JFK. Gelin följde Obamas valrörelse på plats i över ett år och skriver initierat om allt ifrån nattliga bilfärder med volontärer på Iowas sliriga vintervägar till natten drömmen gick i uppfyllelse. Bör läsas av dem som har ett intresse för amerikansk politik och spelet bakom spinnen - även om du fortfarande ser på fenomenet Barack Obama med viss skepsis.
Skepsisen är bara sund.LP

Jorden de ärvde (Weylers)
Björn af Kleen
Frilansjournalisten Björn af Kleens berättelse om den jordägande adeln och fideikommisset är ett stilistiskt lustmord. af Kleen skildrar en gammal överklass som under 00-talet såg den ena herrgården efter den andra köpas av nya pengar. Den jordägande adeln – inte minst i Sörmland – kämpar dock för att hålla fast vid sina rustika salongsbord och gör så med stil.
Typiska passager är Göran Perssons hånfulla konstaterande att han aldrig såg några baroner köra traktor i sin barndom och Björn af Kleens briljanta liknelse mellan adelsmannen och fasanen på ägorna.
Diskret – men ytterst fåfäng.LP

Who's your city? (Perseus)
Richard Florida
Kulturgeografen Florida fortsätter sin lovsång till städer och regioner som använder kreativitet som ett sätt att etablera sig högst upp i den globala konkurrensen. Richard Florida förklarar varför nationalstaten är död och hur Stockholm i dag bör jämföra sig med Sydney i stället för Storfors.
Hans kritiker menar att Floridas idéer leder till en gentrifiering av staden och varufiering av kulturen, eftersom idéerna utgår ifrån att tillgodose behoven hos befolkningsgrupper som redan har vunnit på globaliseringen. Men kritiken hindrar inte Richard Florida från att ha blivit 00-talets största ikon inom stadsplanering. Staden har blivit ett varumärke.
Och snart kommer Starbucks till Sverige.LP

Världens lyckligaste folk (Leopard)
Lena Sundström
Sundström packade väskan, lämnade Bosse och barnen i villan och flyttade till invandrartäta Nörrebro i Köpenhamn.
Väl på plats fångade hon på vilket sätt Dansk folkeparti har förändrat mentaliteten i vad som för inte så länge sedan var Europas mest toleranta land. Lena Sundström undrar varför invånarna i Köpenhamns etniskt mest danska förorter driver frågan om slöjförbud och varför Danmarks fotbollslandslag består av idel blonda spelare.
När får landet på andra sidan Öresundsbron sin första Zlatan Ibrahimovic eller Daniel Majstorovic?LP

Hitler – en biografi (Bonniers)
Ian Kershaw
Kom förvisso ut redan 2008 men historikern Ian Kershaws över 900 sidor tjocka biografi om Adolf Hitler tog nästan ett år att läsa. Kershaw tar god tid på sig och tecknar en bild av hur den bortskämda konstnären från Österrike fann sitt forum som antisemitisk ölhallsagitator i München.
Djuplodat om dubbelnaturen Hitler som inte tvekade att skicka miljoner och åter miljoner oskyldiga i döden - men själv höll sig till en strikt vegetarisk diet och sällan besökte slagfälten. Adolf Hitler var Tredje riktes maktfullkomliga Führer och den övergivna fågelungen i en och samma person. Fascinerande.LP

Reflections on the revolution in Europe (Doubleday)
Christopher Caldwell
Wall Street Journal, New York Times och Washington Post-krönikören Caldwells bok om det muslimska samfundets ovilja att integreras i det europeiska samhället är riktigt, riktigt smärtsam att läsa.
Christopher Caldwell drar slutsatsen att ekvationen Islam och den europeiska upplysningstraditionen inte har något lyckligt slut och använder bland annat segregationen i svenska förorter när han förklarar varför. Reflections on the revolution in Europe har av förklarliga skäl inte fått någon svensk översättning. Hit har vår fria debatt ännu inte nått.LP

God dag kampsyster (Atlas)
Lisa Bjurwall och Maria Blomquist
Mitt egna, mest bisarra politiska minne är när jag följde en demonstration med främlingsfientliga Nationaldemokraterna sommaren 2006. Under parollen ”vi värnar kärnfamiljen” demonstrerade ett femtiotal unga, arga män för ett fosterland i vilket familjernas status bör uppgraderas. Alla var där. Utom kvinnorna.
Journalisterna Lisa Bjurwall och Maria Blomquist har spårat upp de kvinnor som inte tog plats i demonstrationståget och reportageboken är en läsvärd betrakelse över kvinnans roll i den svenska extremhögern. I princip är hennes uppgift att rädda den vita rasens överlevnad genom att föda mannens barn.
Bjurwall och Blomquist skildrar en subkultur lika inpyrd som intolerant.LP

Margot Wallström – den svenska modellen (Ekerlids)
Emily von Sydow
Boken om en av socialdemokratins mest färgstarka tronföljdskandidater är intressant i sin tvehågsenhet. Är Margot Wallström en resultatpolitiker eller pratpolitiker – i någon form båda delarna, säger boken. Den ger anledning att höja på ögonbrynen mer än en gång och visar en del av det krassa, oglamourösa politiska livet bakom mediala fasader.
Hon som var partiets främsta framtidshopp efter Anna Lindh drog till Bryssel – och ville nog aldrig vända tillbaka. Det är svårt att klandra henne för det.OJ

D-Dagen
(Historiska Media)
Anthony Beevor
Dagen D, invasionen i Normandie, avgjorde sannolikt inte andra världskriget. Men det är högst sannolikt att invasionen räddade demokratin i Europa.
Anthony Beevor är en skicklig berättare, inte alltid lättläst, men alltid läsvärd. Hans bok är också en påminnelse om att kriget i sig aldrig är svart-vitt, utan ett blodigt, brutalt sätt att hantera politiska konflikter, en verklighet där krigslagarnas gränser som bäst är diffusa.OJ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om