Torkan har mångdubblat kostnaderna för foder. Marginalerna har krympt. Därför har Elin Larm och hennes mamma tagit beslutet att lägga ned ridskolan. Kvar finns 120 ledsna ridskoleelever.
– Vi hade egentligen tänkt göra om verksamheten, behålla några av hästarna och erbjuda eleverna att bli medryttare i stället. Det kunde vara bra för både hästar och ryttare. Men när vi såg hur foderpriserna steg lämnade vi den tanken. Ingen skulle kunna betala vad det kostar, säger Elin.
Det blev snabba ryck. Under sommaren såldes de tio ridskolehästarna.
– Vi har hittat bra hem till alla, det var viktigt. Men var en konstig känsla när hästarna lämnade gården. De har ju varit mina arbetskollegor.
Elin och hennes mamma tog över en befintlig ridskola och har utvecklat den under drygt tre år. Det har blivit ett oräkneligt antal ridlektioner och många uppskattade events. Nu blir det nya tag på gården.
– Vi fortsätter driva inackorderingsstall och jag hoppas kunna ta emot hästar för utbildning och börja tävla i hoppning, säger Elin.
Det finns också tankar på att driva Bed and breakfast på den naturskönt belägna hästgården.
I torkans spår är det dyrt och svårt att få tag i hästhö. Men nu är vinterfodret säkrat för de 14 inackorderade hästarna och Elins egna hästar, stoet Vaellja och hennes föl Catallja.
Det har de senaste åren varit turbulent i ridskoleverksamheten i Nyköping. Nyligen blev det dock klart att Bullersta ponnyskola i höst gör en nystart i samarbete med återuppståndna Nyköpings ridsällskap NRS. Nyköpings kommun arbetar vidare på planerna för en ridanläggning vid Flättnaleden.