Högbrunns förskola byggs ut med en avdelning

Det råder stor brist på förskoleplatser i Nyköping och Oxelösund och barn riskerar att tvingas vänta längre än de garanterade fyra månaderna. – Vi borde ha vetat om det här, säger Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Matilda Lind är nöjd med Högbrunns förskola. Jack, ett och ett halvt år, fick börja direkt på familjens förstahandsval. Det kan bli svårare för de familjer som väntar på plats till våren, då det råder stor brist på förskoleplatser.

Matilda Lind är nöjd med Högbrunns förskola. Jack, ett och ett halvt år, fick börja direkt på familjens förstahandsval. Det kan bli svårare för de familjer som väntar på plats till våren, då det råder stor brist på förskoleplatser.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-20 06:00

Jack Lind, iklädd gul vinteroverall, är på väg hem för dagen från Högbrunns förskola. Han har gått där sedan i höstas och kom in på familjens förstahandsval. Snart kan hans avdelning få sällskap då lokalen intill blir tom efter årsskiftet och det planeras att göra om den till en förskoleavdelning till. Det är ett sätt för kommunen att möta den stora brist på förskoleplatser som råder.

Till våren är det så ont om platser att det är risk att kommunen inte kan hålla den lagstadgade garantitiden på fyra månader. Längden på kön varierar hela tiden, men för dagen väntar sju barn på plats till januari, 50 barn till februari och ytterligare 50 till mars. Totalt handlar det om 107 barn i kö till nästa års tre första månader.

I Nyköping finns tre orsaker till bristen: Inflyttningen, brist på lokaler och brist på personal med rätt kompetens. Den senare är ett problem i hela landet då det behöver rekryteras 77000 nya förskollärare och lärare de närmaste fem åren, enligt en färsk prognos från Skolverket. Allra störst är problemet i Sörmland där det saknas 5700 heltidstjänster och som därmed klassas som det län med den största bristen på lärare och förskollärare i landet i förhållande till befolkningsmängden.

I Nyköping finns risken att många inte får sitt förstahandsval i vår och att syskon inte placeras på samma förskolor.

– Läget är bekymmersamt, säger Linda Uller, utbildningschef för förskolan.

– Mitt bästa råd är att stå kvar i kö tills man får en plats och att tacka ja när man får en plats.

I hallen på Långsätters förskola på Arnö sitter Noah Farvolden, fem år, och väntar på lillasyster Olivia. Här vid Långsätters förskola finns den andra snabba lösningen som kommunen hoppas på. Planen är att placera ut moduler och utöka den befintliga verksamheten. Nya förskolor ska också byggas i Oppeby och nära Träffen, men det dröjer några år innan de är klara. På sikt behövs också en permanent lösning på Arnö.

Noah Farvolden fick vänta i ett halvår tills han fick byta dit från sin gamla förskola. Nu har han så nära hemifrån att han kan åka snowracer ner för backen till förskolan.

– Vi trivs jättebra här. Det var väl värt att vänta ett halvår på det valet man ville ha, säger hans mamma Sofie Farvolden.

Läs mer: Tre områden där kommunen vill bygga förskolor.

Störst brist på förskollärare och lärare i Sörmland

Bristen på både lärare och förskollärare är stor på många håll i landet, inte minst i storstadsområdena.

I förhållande till befolkning är bristen allra störst i Sörmland, enligt färska siffror från Skolverket.

På kort sikt ska förskolebristen lösas med en ny avdelning på Högbrunn samt moduler vid Långsätters förskola. Därefter kanske även med moduler vid Annagården.

På längre sikt arbetar kommunen med två förstudier om nya förskolor i Oppeby och i närheten av Träffen.

Därefter kommer det också att behövas en ny förskola på Arnö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om