När de röda kärnväljarna ropar efter förbud mot vinster i vård, skola och omsorg, lovar S-ledaren Stefan Löfven att skattefinansiera lättnader för företagens sjukkostnader i stället. Konflikten är uppenbar.
Alla partier har sina dragkamper. Sällan blir de så eldfängda som hos Socialdemokraterna när socialister och mer marknadsliberala drar åt var sitt håll. I Centerpartiet kan man ibland se hur det gröna liberala krockar med regionalpolitisk fördelningspolitik. Inom Moderaterna har Fredrik Reinfeldts mer mittenorienterade nya moderater gått i clinch med de mer traditionella krafter som Carl Bildt kallat för moderat classic. Med sitt sommartalsutspel om att korta arbetsgivarnas sjukförsäkringsansvar vill S-ledaren visa att den nya ledningens högersväng är på allvar. För ett litet företag kan oväntade sjukkostnader bli en tung börda och det är en anledning till att arbetsgivare tvekar att anställa. Detta är en ovanlig men välkommen argumentation för att komma från Socialdemokraterna. Minns bara när Göran Perssons regering gjorde tvärtom och förlängde arbetsgivarnas betalningsansvar med argumentet att det var dålig arbetsmiljö som gjorde folk sjuka.
Precis som Fredrik Reinfeldts omorientering av Moderaterna krävde att gammal dogmatik lades åt sidan kommer Stefan Löfven att behöva sätta ned foten på ett sätt som inte gör kärnväljarna lyckliga om han ska locka fler än de som stöttade företrädaren Håkan Juholt innan lägenhetsaffären slog ut i full blom. Förbudslinjen mot välfungerande friskolor och hemtjänstföretag fungerar illa om S-ledningen vill vara vänligt inställd till växande företagande.
Stefan Löfven verkar i nuläget kalkylera med att det är bättre än gå åt höger och slåss om marginalväljarna än att till varje pris säkra vänsterfalangen – och ändå förlora valet. Precis som Fredrik Reinfeldt chansar han på att lojaliteten hos kärnväljarna sitter djupt rotad.