Högervridningen är klart överdriven

Övrigt2007-01-10 15:53
Aldrig tidigare har den borgerliga sammanhållningen skildrats så positivt i medierna som under valrörelsen 2006. Det är det första budskapet i medieprofessor Kent Asps debattartikel i Dagens Nyheter. Men aldrig tidigare har den borgerliga gemenskapen varit så sammanhållen som i Alliansens år 2006. Dessa faktorer, sammanhållning och medierapportering, hänger med all säkerhet ihop. Det blev alltså inte ännu en av dessa valrörelser där en regerande s-regering gynnades av att ett stort mediefokus lades på borgerlig oenighet och missämja. Det, konstaterar Kent Asp, är den borgerliga alliansens framgång samt socialdemokraternas och stödhjulens misslyckande.

Val avgörs inte av medierna. Det gäller även valet 2006. Men själva valrörelsen och vilka ämnen som diskuteras mest påverkas i stor utsträckning av utrymmet i radio, tidningar och tv. Alla riksdagspartier lägger stora resurser på att försöka påverka mediernas problemformuleringar. Socialdemokraterna har länge varit särskilt resursstarka och strategiskt framgångsrika i detta arbete. Men i valet 2006 framstod alliansen som största parti. Den erövrade opinionsmässiga styrkepositioner som storlek och enighet. Den mediala spelplanen förändrades.

Gynnades då valsegrarna av medierna? Till viss del. Flera avgörande samhällsfrågor talade ju till alliansens fördel. Men mediebilden var dock ingalunda ensidig. Asps undersökning visar att tunga eterröster som Aktuellt och Ekot gärna skildrade politiken ur den dåvarande maktens önskade perspektiv. Trots detta vann oppositionen valet.
Expressens och framför allt Dagens Nyheters jämförbara alliansvänlighet skulle alltså ha vägt tyngre hos väljarna än public service-organens vänsterorientering?

Men var det verkligen därför som vänsterblocket förlorade valet? Medieforskarna avstår klokt nog från så definitiva slutsatser. Väljarnas vardag spelar en större roll än så. Den förda politiken spelar större roll än så. Maktskiftet kom till stånd tack vare alliansens tydliga budskap och en regering som var valhänt i högkonjunkturen.
Ur läsar- och väljarsynpunkt är däremot den mediala nyhetslogiken värd att uppmärksamma, vilket Kent Asps redogörelse lägger en viss vikt vid. I medierapporteringen förstärks ofta ytterligheter. Skarpa kontraster lockar till läsning och engagerar. Drabbad är ett mer intressant ord än beslut. Små skillnader blir lätt stora i rubriker. Intressant nog verkar det också vara fallet med Asps egen debattartikel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om