Högre studier måstegöra skäl för namnet

Övrigt2005-12-16 16:12
Universitet och högskolor håller på att gymnasifieras. Det är inte beröm, det är en varning, utfärdad av Sigbrit Franke, universitetskansler vid Högskoleverket.

Det är fortfarande inte omöjligt att i bekantskapskretsen hitta ungdomar som vittnar om en kunnig och kompetent lärare, som de lärt sig mycket av. Men det förändrar inte att helheten, kunskapsutvecklingen inom grundskola och gymnasieskola, är ett stort socialdemokratiskt fiasko. Mer än varannan högskolelärare anser att de nya studenterna från gymnasieskolan kommer sämre förberedda för högre utbildning idag jämfört med några år sedan.
De politiska ambitionerna är att allt fler ska gå vidare till högre studier. Tanken är god. Det är viktigt att kunna bredda vägarna till högre utbildning, men det förutsätter att man samtidigt håller fortsatt hårt på kvalitets- och kunskapskraven. Högre studier måste göra skäl för namnet. Det kräver en modigare utbildningspolitik, som håller hårt på kvalitetskraven i alla led - från grundskola till forskning.

Grundskolans och gymnasiets kvalitetsproblem ger avtryck även på högskolenivå. Sigbrit Franke pekar på en av dessa effekter, i en debattartikel i Dagens Nyheter (13/12). Inom den högre utbildningen är man idag ekonomiskt beroende av att ha många studenter och att många av dessa går färdigt utbildningen. Ekonomin kräver att fler blir godkända trots att de genomsnittliga kunskaperna från början är svagare. Risken att kraven sänks för att ha råd att utbilda nästa kull studenter är alltså uppenbar. Resurserna har inte ökat i förhållande till antalet studenter, hur regeringen än försöker prata runt detta faktum. Den lärarledda tiden har minskat. Kritiken varit besk från studenthåll mot att kraven för att bli godkänd redan sänkts eller är låga.

Mest alarmerande är det för alla unga som är på väg mot högskola och universitet. Högskolestudier innebär att man skuldsätter sig ekonomiskt för lång tid framåt. Studenterna måste få kvalificerade kunskaper för pengarna. Allt annat är ett stort svek. Politiken som tummar på kvalitetskraven riskerar att få ödesdigra konsekvenser. Inte bara för samhället och alla de företag som behöver kompetenta medarbetare. Utan också för de enskilda studenterna. Alternativet för dem blir att studera utomlands. Men då finns det inget som säger att de flyttar tillbaka igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om